AYDER DKV Gaziantep olarak yılda bir kez bir “hayır çarşısı” (kermes) çalışmamız oluyor. Malum plandemi nedeniyle iki yıl kapalı geçtiği için, bu hayır işini yapamamıştık. İki yıl aradan sonra, bu yıl yeniden mayıs ayının son haftası, üç günlük bir hayır çarşımız oldu. Doğrusu iki yıl ara ve eşyaya gelen zamlar nedeniyle, benim şahsen bu hayır çalışmamızın hem geliri hem de katılım hakkında endişem vardı. Ancak tam aksine her iki konuda da düşündüğümün aksine, gayet güzel bir katılım ve doğal olarak gelir konusunda da bereketli oldu.
Öncelikle iki üç ay öncesinden, bu hayır çarşımızın mutfağında çalışan; organize eden, arz edilecek mallar konusunda emek veren ve hayır çarşımızın başlangıcından sonuna kadar canla başla çalışan tüm kardeşlerimize yürekten teşekkürler ediyoruz. Genç ihtiyar, kadın erkek, yüzlerce insan, hasbi, halisane Allah (cc) rıza için emek harcadılar. Özellikle bazlama ve ekmek bölümünde, oklava sallayan, aylar öncesinden el emeği, göz nuru el işleri işleyen, yemek, tatlı vs. gıda maddelerinin hazırlanmasında ter döken tüm hanım bacılarımıza hassaten teşekkürlerimizi arz ediyoruz.
Evet, Davet Kardeşlik Ailesi olarak, hiçbirimiz yaptığımız amellerimizi bu alemdeki küçük teşekkürler için yapmıyoruz. Elbette her aklıselim Müslüman gibi, hepimizin hedefi, sadece rıza-i Bârîdir. Kur'an'ı Kerimdeki, davanın banisi ve davetçiliğin öğretmeni olan birçok peygamberin ifadesi gibi: “Buna karşı sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ecrimi verecek olan, ancak âlemlerin Rabbidir.” (Şuara 26/109) Ancak teşekkürü hak eden insana gereğinde teşekkür etmek de İslam’ın adabındandır. Hani Resulullah (sav) buyurur ya: “İnsanlara teşekkür etmeyen, Allah'a da şükretmez.” (Tirmizî, Birr, 35)
Yapılacak bir işin önünde ve sonrasında değerlendirmeler yaparak, daha iyisini geliştirmek de aklıselimin gereğidir. Her yapılanın, daima daha iyisi vardır. İşte hep daha iyisini ortaya koymak için değerlendirmeler yapmak önemlidir. İlgili kurumlar, yapılan işlerin artı-eksilerini elbette değerlendirip not alıyor ve gereğini yapıyorlar. Ben ise bu hayır çarşımızda ciddi emek sarf eden talebe kardeşlerimizle; ders ve ibretler açısından yaptığım bir değerlendirmeye özetle paylaşayım istedim.
Talebe gözüyle Kermesimizden dersler
- Allah'ın (cc) rızasını kazanmak için iyi bir fırsat. Nitekim her salih amelin öncelikli kazancı budur.
- Kardeşlerimizle tanışma kaynaşma fırsatı. Ders halkaları, genel sohbetler, gezi, piknik, ihya vb. sosyal ameliyelerin her biri gibi, hayır çarşıları da İslam kardeşlik ruhunun ihyasında güzel bir fırsattır.
- Yardımlaşma dayanışma ruhunu diri tutma. Kendi şahsi işinde bile sadece organizatör olan nice esnaf kardeşlerimizin hayır çarşısında adeta bir hamal misali çalışmaları, bunun apaçık bir örneğidir.
- Sosyalleşme eğitim ve pratiği. Özellikle içine kapanık bir kişiliğe sahip her kes için, hayır çarşısının bu faydası barizdir. Bir de hayatının baharında ve gençliğini medresenin dört duvarı arasında geçiren ilim talebeleri için bu önemli bir faydadır.
- Ticari tecrübe kazandırması. Ticaretin içinde olan bir insan için bu manada bir etkileşim elbette zayıf kalır. Ama bir de ticaret pratiği hiç olmayan ve genç nesillerimiz için bu netice de barizdir.
- Ahde vefa ve gönüllülük ruhunu pekiştirmek. Özellikle ilim talebeleri için bu cümle manidardır. Çünkü DKV medreseleri de her bir medrese gibi, altı yedi yıl boyunca talebeden bir kuruş dahi almadan, onların iaşe, ibate, eğitim ve terbiyelerini üstlenmektedir. Hayır çarşısında fiili görev almak, gönüllük ve ahde vefadır. Bir de hiçbir hizmet almadığı halde, parasından, malından, vaktinden ve emeğinden fedakarlık yapan davetçi kardeşlerin gönüllülüğü ise, hassaten takdire şayandır.
- Topyekûn fedakarlık örnekliği… Bu konu açıklamaktan dahi varestedir. Daha önce ifade ettiğimiz gibi, genç ihtiyar, kadın erkek yüzlerce insan, başından sonuna kadar fedakarlığın adeta kitabına yazdılar ve yazmaktadırlar.
- Haremlik selamlık eğitimi… Modernite ve sekülerizmin kıskacındaki birçok insan, İslam’ın bu güzel uygulamasına yabancıdır. Hatta bazıları için bu, garipsenecek bir durum da olabilir. Ancak İslam’ın nefhasını teneffüs eden, iffet ve hayayı önemseyenler için, haremlik selamlık uygulaması önemlidir. Evet hayır çarşısında ve açık alanda haremlik selamlık kuralları kısmen gevşetilmek zorunda olabilir. Ancak yine de imkan dahilinde bunun uygulanması, takdire şayandır. Devam edeceğiz inşâallah. Subheneke... Bihamdike... Esteğfiruke...