İletişim; insanlık tarihi boyunca toplumların ve bireylerin dünyadaki hayatının devamlılığına, toplumların gelişimlerine, insanın ve insanlığın üretimine, dönüşümüne ve varlığına katkı sunmak için,diğer insanlarla ve doğayla kurduğu bir etkileşim aracıdır.Geçmişte iletişim aygıtlarının(teknolojik) açıdan sınırlı yada hiç olmaması, yüz yüze iletişimi gerekli kılmaktaydı. Asıl olan ve samimi olan iletişimde buydu. Bu güne geldiğimizde; özellikle teknolojinin hızlı ve mahremiyet sınırı tanımadan insanlara sunduğu iletişim dili, maalesef insanda ,perde arkasından konuşan, yüz yüze gelmekten korkan silik bir iletişim dili oluşturdu. Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlara bakıldığında sözcük kahramanı gözüken, yine yapılan paylaşımlarla tam bir toplum bilimci , dindar, ahlakçı güvenilir gibi gözüken tiplerin gerçek kimliği ile karşılaşıldığında o kadarda sağlıklı olmadıkları görülmektedir. Bugün ki iletişimde yaşanan en büyük sorun duygu kopukluğudur.Bundan dolayı da birbirini dinlemeden ve anlamamak için çaba gösteren bir iletişim kopukluğu çıkmakta. İletişimin en büyük kopukluklardan biri de eleştirinin mantıksız,karşıdakini dinlemeden tamamen algı ve alınganlık üzerinden olması da ciddi iletişim sorunlarından.Yine sığ ve sadece dilin konuştuğu, beynin ve kalbin devre dışı kaldığı iletişimsizliğin, temel etkenlerinden biri de medeniyetimizdeki kitap kültürünün kesintiye uğraması ve onun yerini dayanaksız,dışlayıcı söz ve ifadelerin almasıdır.İletişimsizlik karanlık odada oturan birkaç kişinin, birbirini görmeden salıverdikleri sözcüklerin,anlamlarının dışında yeni anlamlar yüklenerek ve birbirini dinlemeden saldırmasına benzer. . Başkalarının diliyle iletişim kurmak onun iletişim dilini idealleştirmek, sözcülüğünü yapmakta iletişime zarar verir. İletişimde resimler ve verilen pozlar ,iletişim dilinin samimiyetsizliğini de gün geçtikçe derinleştirmektedir. İletişimin şiddeti yine karşıdakine saygısız ve şiddete dayalı bir iletişim oluşturur.
İletişimde yeni bir dil oluşumunu çocuğun körpe, keskin gözleriyle görmesine benzetebiliriz. Böyle yaparsak , keşif yapmanın saf temiz ve kalbe giden yolunda ön yargılardan arınık birbirimizin makosenleriyle yürümemizi de sağlamış oluruz. Kişinin haysiyeti dilinin altında gizlidir der.Hz.Ali . İletişim dilimiz karşılıklı değer verme, birbirini düşünme, kendisi için istediğini başkası içinde isteme, yeni bir iletişim dilinin oluşması açısından önemli. İletişim dilinde bazen kırk düşünmeli bir biçmeliyiz. İletişimde mesajı aktaranın karekterine ve aktarım biçimine dikkat edilmeli. Problemli olan iletişim dilimizi şu hadisle dengeleye biliriz.(Sen hoşgörülü davran ki sana da hoşgörülü davranılsın).
Tahammülün kalmadığı günümüz de , ortak insani değerleri öne çıkarmak, birbirimize katlanmak, hayatın hoş görüsüz olamayacağına inanmak,güçlü iken de muhatabını affetmek bu çağdaki elzem olan bir iletişim çıkışı olabilir. Bazen düşmanın hamlelerini bertaraf etmek içinde, düşmana nezaket davranışları göstermek gerekebilir.Sosyal ilişkilerde iletişim dili iyi kullanılırsa, toplumda oluşacak bir çok gerginliğin önüne de geçilmiş olur.İnsanlarla ilişkilerde adil , haklarını gözeterek ve hesaba katarak davranılırsa iletişim, ilişkilere olumlu katkı sunar.İletişim dilimizi sonuç odaklı geliştirmeliyiz. Hayatımızın anlam ve önemi ancak iyi bir iletişim diliyle olur. Böylelikle kişide özgeci bir dil gelişmiş olur. Dinleyerek iletişim kurmak ta etkin bir iletişim türüdür. İletişim dilinde karşıdaki muhatabı takdir etmek ve değer vermekte temel bir ihtiyaçtır.İyi bir iletişim dili kullanılırsa yıkıcı olana karşı topyekün bir mücadelede başlamış olur.İletişimde anlayabilmek için dinleme esnasında kendimiz zemin,muhatabımız şekil olursa, muhatabımızın söylediklerine odaklanırsak ancak o zaman onu anlayabiliriz.