Şanlıurfa’nın Viranşehir İlçesinde Kaçak Elektrik Kullanımı Tespit Edildi

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde, kaçak elektrik kullanımının önlenmesine yönelik çalışmalar kapsamında, drone yardımıyla büyük bir kaçak trafo tespit edildi. Bu trafo, yaklaşık 80 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olup, tarımsal sulamada kullanılıyordu.

Dicle Elektrik'in Mücadelesi

Sanliurfada Drone Ile Kacak Elektrik Skandali Zarar 10 Milyar Tl

Dicle Elektrik'ten yapılan açıklamaya göre, şirket, tarımsal sulama sezonunda kaçak elektrik kullanımını önlemek için yoğun çaba harcıyor. Bu kapsamda, Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesine bağlı kırsal Dedeköy Mahallesi'nde drone kullanılarak yapılan kontrollerde, elektrik hattının altında yer alan ve tarlaların arasında bulunan tek katlı bir betonarme binanın çatısının delik olduğu fark edildi. Drone ile yapılan incelemelerde, binanın içinde 160 kilovolt amper (KVA) gücünde bir kaçak trafo olduğu ve bu trafonun yaklaşık 14 metre yükseklikten geçen elektrik hattına kanca atılarak bağlandığı belirlendi.

Kaçak Trafoya El Konuldu

Kaçak trafonun bulunduğu 82 dönümlük pamuk tarlasının sahibi N.O. adına kayıtlı başka bir trafonun da olduğu tespit edildi. Dicle Elektrik, bu kaçak trafoya el konulabilmesi için Cumhuriyet Savcılığına başvuruda bulundu.

2024 Yılında 2.404 Kayıt Dışı Trafo Tespit Edildi

Sanliurfada Drone Ile Kacak Elektrik Skandali Zarar 10 Milyar Tl-1

Dicle Elektrik, 2024 yılı içerisinde sorumluluk bölgesinde toplam 381.940 KVA gücünde 2.404 kaçak trafo tespit etti. Bu trafoların 152.776 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğu belirtildi. Bu kaçak trafolardan 65'ine el konulabildi.

Yıllık Zarar 10 Milyar TL

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, kaçak trafoların büyük bir kısmının Şanlıurfa'da bulunduğunu belirtti. Arvas, "1790'ı Şanlıurfa'da, 500'ü Mardin'de, 68'i Diyarbakır'da, 26'sı Batman'da, 19'u Şırnak'ta ve 1'i Siirt'te tespit edilen kaçak trafolar için savcılık kararı gerekiyor. Enerji şebekesine ve ülke ekonomisine ciddi zarar veren bu durumla mücadelemiz kararlılıkla devam edecek" ifadelerini kullandı.

Arvas, Şanlıurfa’da büyük çoğunluğu kuyudan sulama yapan çiftçiler tarafından kullanılan kaçak elektrikten kaynaklanan yıllık zararın 10 milyar TL'yi bulduğunu, bunun hem ekonomik açıdan büyük bir kayıp olduğunu hem de enerji kaynaklarının verimli kullanılmadığını vurguladı. AA

Editör: Mehmet Fener