Ramazan feyz, bereket, salih ameller ve sevap harmanı gibi birçok güzellikleri beraberinde getirir her yıl. Anca sayısız güzelliklerin yanında, bizi birçok şerden ve kötülükten de uzaklaştırır. Örneğin hayır hasenat yarışıyla bizi cimrilik illetinden uzaklaştırır. Düzenli ve kısıtlı beslenmeyle bizi obezite hastalığından ve buna bağlı olarak; diyabet, kalp-damar, tansiyon, kolesterol vb. nice hastalıklardan da uzaklaştırır.
İşte toplum, hatta ümmet olarak maruz kaldığımız büyük bir musibet olan sigara illetinden de kurtulabiliriz. Günde 2-3 paket sigara deviren insanlar bile ramazanın gündüzlerinde sabredip sigaradan uzak duruyorlar. Bu sadece kişinin cüz-i iradesiyle açıklanacak bir durum değildir. Bunda külli irade sahibi Allah'ın (cc) yardımı mutlaka vardır. Nitekim ilahi yardımın başka delilleri de vardır. Örneğin fırında ocakçılık yapan bir ustanın temmuz ayı gibi en sıcak iklimde ramazan orucunu tutması. Mevsimlik işçilerin yaz ortasında tarlada bahçede çalışarak veya pamuk toplama gibi çok zor işlerle beraber oruç tutmaları. Bunun benzeri “olamaz” denilen nüce zor işlerin oluvermesi, ilahi bir yardımla ancak açıklanabilir.
Yani biraz irademize sahip olup azmedersek, bu Ramazan sigaradan kurtulabiliriz. Bu kişiden kişiye değişebilir. Bir insan öncelikle zihninde bu işi sonlandırıp tam kararını verip bir kerede bırakabilir. Bunun birçok örneklerini bizzat biliyorum. Ya da ramazanın ilk gününden itibaren azaltarak son on güne sigarasız girebiliriz. De haydi ya Allah (cc)…
“Toplumda pek çok insan tarafından kullanılan sigaranın zararlı olduğu herkes tarafından bilinse de bu zararın kapsamı ve şiddeti o kadar yaygın bilinmemektedir. Kanserden erken doğuma kadar pek çok soruna neden olabilen sigara insan ömrünü de içmeyen kişilere göre düşüren bir etkendir. Hemen hemen vücuttaki her organa zararı bulunan sigara, dumanı ile çevreyi de etkiler. Sigaranın zararlarını gelin birazda uzmanlarından dinleyelim.
Sigaranın Zararları Nelerdir?
Sigara tüm dünyada önlenebilir hastalıkların bir kısmına sebep olabilen bir etkendir. Sigaranın zararlı etkisinden korunmak için sadece kullanmamak bir çözüm değildir. Aynı zamanda sigara dumanı bulunan ortamlarda da bulunmamak gerekir. Sigara içerdiği maddeler ile kişinin pek çok organını etkileyebilen zararlı bir tütün ürünüdür. Bu zararların en bilinenleri artan akciğer kanseri, damar tıkanıklıkları, solunum sistemi problemleri olsa da başka pek çok sağlık sorununa sebep olmaktadır.
Bir sigara tüketicisi yılda 75000 zehirli kimyasalı vücuduna almış olur. Bu kimyasalların çoğunluğu özellikle kansere neden olan maddelerdir. Bu sağlık risklerinin oluşmasına sadece normal sigaralar değil elektronik sigaralar ve ısıtmalı sigaralar da sebep olur. Sigara kullanan kişilerin günlük içtikleri sigara miktarı arttıkça nefes darlığı, akciğer ve gırtlak kanseri riskleri de aynı oranda artmaktadır. Sağlık sorunu riskini artıran diğer faktör ise sigara kullanım yaşının düşüklüğüdür. Yaş azaldıkça sigara tüketilerek geçen süre artar ve sağlık riskleri o denli yükselir.
Kanser
Sigaranın sağlığa zararları içerisinde en bilineni kanser riski oluşturmasıdır. Sigara genelde akciğer kanseri riskini artırmakla bilinse de başka pek çok kanser türü için risk faktörüdür. Sigaranın kanser riski oluşturmasının birkaç sebebi bulunur. Bunlardan ilki sigara dumanı içerisinde bulunan zehirlerin vücudun bağışıklık sistemini zayıflatmasıdır. Zayıflayan bağışıklık sistemi oluşan tümör hücrelerinin yok edilmesini zorlaştırır ve büyüyüp çoğalarak kanser hücrelerinin de büyümesine neden olur. Sigara kullanımının kanser riskine neden olmasının diğer sebebi ise sigara dumanındaki zehirlerin insan hücresi DNA’sına zarar verebilmesidir. DNA hasar gördüğünde hücre yapısı bozularak kanser hücrelerinin oluşumuna neden olabilir. Sadece sigara kullanımı değil pasif içicilik yoluyla sigara dumanına maruziyet de oluşabilecek kanser türleri için bir risk faktörüdür. Sigara kullanımına bağlı gelişebilen kanser türleri şunlardır:
- Lösemi
- Akciğer kanseri
- Rahim ağzı kanseri
- Kolon kanseri
- Yemek borusu kanseri
- Ağız ve boğaz kanseri
Mide kanseri ve daha niceleri.” (https://www.florence.com.tr/sigaranin-zararlari, 23.3.2023) Subheneke... Bihamdike... Esteğfiruke...