49 kişinin can verdiği depremde yıkılan binanın inşaatından sorumlu 4 sanığa 22 yıl 6’şar ay hapis isteniyor

Gaziantep’te 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan ve 49 kişinin hayatını kaybettiği Emre Apartmanı davasının ikinci duruşması görüldü. Binanın inşaatından sorumlu olan 2’si tutuklu 4 sanık hakkında 22 yıl 6’şar ay hapis cezası talep edildi. Mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Binanın Temelindeki Kolon Hiç Yapılmamış

Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma sonucunda, Emre Apartmanı’nın projesinde yer alan temeldeki kolonun hiç yapılmadığı ortaya çıktı. Binanın en alt katındaki işyerini satın almak isteyen vatandaşın kredi başvurusu reddedilmişti. Binanın statik projesiyle mimari projesi arasında aykırılıklar olduğu gerekçesiyle kredi verilmeyen banka şubesinin de aynı binada olduğu belirlendi. İddianamede, kolon kesme iddiasının doğru olmadığı, bilirkişilerin olay yerinde yaptıkları incelemelerde kolonun hiç yapılmadığının tespit edildiği ifade edildi.

Sanıklar Suçlamaları Reddetti

Duruşmada savunma yapan sanıklar, suçlamaları reddetti. Tutuklu sanık Ahmet Y., binanın projesine uygun olarak inşa ettiğini, depremin şiddetinin binayı yıktığını, kendisinin de mağdur olduğunu söyledi. Tutuklu sanık Ali E. ise, binanın temelindeki kolonun yapılmadığı iddiasını kabul etmediğini, binanın projesini hazırlayan mühendislerin sorumlu olduğunu ileri sürdü. Tutuksuz sanıklar Nazmi T. ve Erol Ö. de, binanın inşaatında herhangi bir kusur veya ihmallerinin olmadığını savundu.

Mahkeme Kararını İleri Bir Tarihe Bıraktı

Mahkeme heyeti, sanıkların ve avukatlarının taleplerini ve savunmalarını aldıktan sonra ara kararını açıkladı. Mahkeme, 2’si tutuklu 4 sanık hakkında mevcut hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme, eksik evrakların tamamlanması için kararı ileri bir tarihe bıraktı.

Editör: Bahri Uçar