Gaziantep, Türkiye’nin en büyük ayakkabı ve terlik üretim merkezleri arasında yer alıyor. İstanbul’un ardından en fazla ayakkabı ve terlik ihracatı gerçekleştirilen Gaziantep’te üreticiler, destek beklentilerini sıraladı. Gaziantep Plastik Ayakkabıcılar Poliüretan Terlikçiler ve Yan Sanayicileri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatif Başkanı Murat Gün, üreticilerin durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.
İKİNCİ SIRADAYIZ
Gün, ‘’Gaziantep, ayakkabı ile terlik üretiminde ve ihracatında İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Ancak ekonomik olarak yaşanan olumsuz gelişmelerden her sektör gibi bizim sektörümüzde olumsuz etkilendi. Dolayısıyla üretim yüzde 80 oranında düşerken, çarklar adeta durma noktasına geldi. Geçmiş yıllarda ihracat fazlası veren bir konumdan ihracat açığı veren bir konuma gelmiş bulunuyoruz. Çarkımızın ve tekerimizin dönmesi için desteğe ihtiyacımız bulunuyor. Örneğin; çalışanların sigorta primleri düşürebilir, elektrik fiyatlarında bir düzenleme yapılabilir, kiralar yüzde 25’e sabitlenebilir’’ ifadelerini kullandı.
DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR
Üreticilerin yükünün arttığına dikkat çeken Gün, ‘’Ham madde fiyatlarımızın yanı sıra işçilik, yüksek kiralar ve elektrik faturaları firmalarımızın mali yükünü artırdı. Bunun yanı sıra bankadaki mevduat faiz oranları yükseldiği için paraların bankaya yatırılması sonucunda sektörde nakit sıkıntısı baş göstermeye başladı. Ayrıca ihracatta azalma söz konusu. Yurt dışı pazarımız yavaş yavaş Çin’in tekeline geçmeye başladı. Yeni Pazar arayışlarımız sürüyor, lakin bu konuda desteğe ihtiyacımız var’’ şeklinde konuştu.
ÜRETMEYE DEVAM EDİYORUZ
Gün sözlerini şu ifadelerle noktaladı:
“Bizler Gaziantepli firmalar olarak, ülke ekonomisine katkı sunmak ve ihracatımızı artırmak için gece-gündüz demeden çalışıyoruz. Daha fazla üretim daha fazla ihracat daha fazla istihdam için çalışmaya devam edeceğiz. Bu zorlu günlerin geçeceğine inanıyoruz. Geleceğe dair umutlarımız her zaman var. Güzel günler sektörümüzü bekliyor.”