Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, vücudun kan damarlarında, kıkırdakta, kaslarda ve kemiklerde bulunan kolajeni oluşturmak için ihtiyaç duyduğu bir vitamindir. Doku oluşumunun yanı sıra C vitamini de çeşitli yaralanmalardan sonra vücudun iyileşme süreci için oldukça önemlidir. Askorbik asit, hemen hemen tüm canlı dokularda bulunan basit bir şekerdir. C vitamini, vücudu serbest radikal adı verilen zararlı moleküllerin yanı sıra toksik kimyasallardan ve sigara dumanı gibi kirleticilerden koruyabilen birkaç antioksidandan biridir.
Vücutta kanser, kalp hastalığı ve artrit gibi sağlık sorunlarının gelişimini destekleyeceğinden, normal bir diyette yeterli C vitamini alımı bu durumların önlenmesine yardımcı olabilir. Normal şartlar altında fazla C vitamini doğrudan vücuttan atılacak ve depolanmayacaktır. Bu nedenle normal şartlarda vücutta C vitamini birikimi konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Bununla birlikte, her durumda, ani yüksek C vitamini dozlarının neden olduğu mide ekşimesi, mide bulantısı, baş ağrısı, mide koliği ve ishal gibi olumsuz reaksiyonlardan kaçınmak için günlük 2.000 mg'lık güvenli üst sınırın aşılmaması önemlidir. Bu sınırın aşılması da böbrek taşı riskini artırabilir.
C Vitamininin Faydaları
İnsan vücudu doğal olarak C vitamini üretmediğinden besinler aracılığı ile doğal kaynaklardan vücuda alınması gerekir. C Vitamini, vücudun gıdalardaki demiri sindirim sistemi yoluyla emmesine ve daha sonra kullanmak üzere depolamasına yardımcı olur. Uzmanlar, C vitamininin insan vücudu için en güvenli ve en faydalı besinlerden biri olduğuna dikkat çekiyor. C vitamininin faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmek, kardiyovasküler hastalıkları önlemek, doğum öncesi sağlık sorunları, göz hastalıkları ve hatta cilt kırışıklıkları sayılabilir. Yapılan araştırmalar sonucunda C vitamininin stres nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış bireyler için faydalı olduğu ortaya çıktı. Alkol kullananlar, sigara içenler ve obez bireyler tarafından tüketilen en hızlı besinlerden biri olduğu için genel sağlık ölçümü için önemli bir standart olarak kabul edilmektedir. Düşük C vitamini seviyesine sahip insanlarla karşılaştırıldığında, yüksek C vitamini seviyelerine sahip kişilerin daha düşük inme (felç) riskine sahip olduğu bulunmuştur. C vitamininin vücudun içindeki ve dışındaki hücreleri etkilediği için kuru cilt ve yaşlanma üzerinde olumlu bir etkisi olduğuna inanılıyor.
C vitamini eksikliği nispeten nadirdir ve yetersiz beslenen yetişkinlerde daha yaygındır. Bu nedenle bazı kanser türleri ve sindirim sistemi hastalıklarının C vitamini eksikliğine daha duyarlı olabileceği vurgulanmalıdır. Meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet yemenin meme, kolon ve akciğer kanseri gibi çeşitli kanser riskini azaltabileceğine inanılıyor. Ancak bu koruyucu etkilerin gıdalardaki C vitamini ile doğrudan ilişkili olup olmadığı net değildir. Bunun yerine tıp uzmanları, meyve ve sebzelerle beslenen sağlıklı bir diyetin bu etkiye neden olacağını daha yaygın olarak kabul etmişlerdir. Aynı zamanda oral C vitamini takviyelerinin, doğal bir diyette C vitamini kadar fayda sağlamadığına inanılıyor.