İnsanoğlu bu geçici fani dünyada kulluk gayesine uygun yaşayıp, imtihanı geçip sonunda ahiret günü kazananlardan olmak için bir mücadele verir durur.

Ancak sonu hüsranla biten niceleri vardır. Toplum onu yaptığı güzel işlerden dolayı kesin cennetlik görür, ancak o, yaptığı amellere şirk bulaştırdığından veya iman zayıflığından dolayı son anda cehennemi hak edecek bir eylemde bulunarak bu dünyayı terki diyar eyler.

Bazıları da toplum içinde kesin cehennemlik olarak görülen işlerde bulunur, ancak o kişide cenneti hak edecek bir eyleminden dolayı akıbeti hayr olarak bu dünyayı terki diyar eyler.

ResulullahSallallahu Aleyhi ve Sellem efendimizin sahâbîlerindenSehl bin Sa’d (radıyallahüanh) anlatıyor;

ResulullahSallallahu Aleyhi ve Sellem efendimiz zamanında, Kuzmân isminde biri, Hayber savaşına iştirâk etmişti.

Kuzmân, savaş sırasında iyi dövüşüp yararlılıklar gösteriyordu. Müslümanlar O’nun gösterdiği bu kahramanlık karşısında, hayrete düşerek çok beğenmişlerdi.

Bu durumu Peygamberimiz’e ( aleyhisselâm ) anlatarak onun yaptığı hizmeti biz yapamadık demişlerdi.

Peygamberimiz (aleyhisselâm) bu kişi için: “Ama o adam Cehennemliktir” buyurmuşlardı.

Bu sözü işiten herkesin hayreti arttı. Bir kişi Hazreti Peygamber ( aleyhisselâm )’in safında canla başla çarpışır ve mücadele ederde nasıl Cehennemlik olur, dediler ve neticeyi hayretle beklediler.

Fakat aynı adamın savaşa gene bütün hızıyla devam ederken aldığı birkaç yaradan duyduğu ve çektiği acıya dayanamayarak, kılıcının sapını toprağa, ucunu da karnına dayayarak intihar ettiğini gördüler.

Bu hali gören Sahâbîler hemen Peygamberimize (aleyhisselâm) koşarak, olayı olduğu gibi anlattılar.

Bunun üzerine Peygamberimiz (aleyhisselâm) Sahabelerine şöyle buyurdular: “İnsanların içinde öyleleri vardı ki, Cennetlik gibi görünürler, fakat onlar Cehennemliktirler. Yine öyle insanlar vardır ki, Cehennemlik gibi işler yapıyormuş gibi görünürler, herkes onları Cehennemlik sanır, fakat onlar Cennetliktir.”

Başka bir rivâyette; Peygamberimiz (aleyhisselâm), Hazreti Bilâl’e (radıyallahüanh) “Kalk, şunu bildir Cennete ancak mü’min olan girer. Şu muhakkaktır ki, AllahüTeâlâ İslâm dinini günahkâr kişi ile de destekler” buyurmuştur.”

Allah’ım akıbetimizi hayreylesin.Amin

Selam ve dua ile…