Onbir ayın sultanı Ramazan geldi. Uzun saatler aç kaldığımız, beslenme düzenimizin oldukça değiştiği bu dönemde dengeli beslenme önemlidir.
Onbir ayın sultanı Ramazan geldi. Uzun saatler aç kaldığımız, beslenme düzenimizin oldukça değiştiği bu dönemde dengeli beslenme önemlidir.
Normal günlerde, herhangi bir öğünde eksik aldığımız bir besin ögesini gün içinde ara öğünlerde veya diğer ana öğünlerde tamamlamak mümkün olabilir. Ama ramazan ayında öğün sayımız sınırlı. Dengeli beslenme her zaman çok önemli ama özellikle Ramazan ayında daha enerjik ve sağlıklı olabilmek için düzenli ve dengeli beslenme çok büyük önem taşır.
Ramazan’da öğünlerinizi genel olarak sahur, İftar ve Ara Öğün şeklinde düzenlemeliyiz. Gün içinde almanız gereken besin ögelerini 3 öğüne bölmüş olursunuz.
İftar öğününü çorba ile açmak ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçmek doğru tercihtir. İftarda boş mideyi birden doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide barsak rahatsızlıklarına sebep olduğu için iftardan sahura kadar öğün sayısını artırıp, aralıklarla beslenmeye özen gösterilmelidir.
İftar; çorba, salata, kıymalı veya etli bir ana menü, şeklinde düzenlenmelidir. Kızartma, kavurma gibi ağır yiyeceklerden uzak durunuz.
Tencere yemekleri, fırında pişirme, haşlama, buğulama şeklinde pişirmeye özen gösteriniz. İftardan sonra yeterli su ve sıvı tüketmeniz çok önemli.
Tansiyon, şeker gibi kronik hastalıkları olanlar çok dikkatli olmalıdır.
Kalorisi düşük yemekleri tercih ediniz. Çocuklar oruç tutmak isterse dengeli beslenmeleri ve ihtiyaçları olan besin elementlerini alabilmeleri için dengeli bir beslenme planı hazırlanmalıdır.
Uyku düzeninizde çok önemli. Aşırı çay kahve tüketiminden sakının. Melisa, papatya, tarçın, kuşburnu, ıhlamur gibi rahatlatıcı çayları tercih ediniz. Diüretik etki yapacak bitki çaylarından uzak durunuz.
Sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünlerinden uzak durunuz. Gazlı içeceklerde kesinlikle tavsiye etmediğimiz içeceklerdir.
Tam buğday unundan yapılmış ekmekler, yumurta, kıymalı sebze yemekleri, sebze çorbaları, Lor peyniri, tuzsuz az yağlı peynirler, yağlı tohumları tercih edelim. Şerbetli tatlılardan kesinlikle uzak durmalısınız.
Kabızlık problemini yaşamamak için, lifli gıdaları tüketmeye ve sıvı alımına dikkat edilmeli, yürüyüşü de ihmal etmemeliyiz. Takviye olarak probiyotik kullanımı fayda sağlar. Bunu takviyelerle veya doğal gıdalarla alabilirsiniz.
Pırasa, sarımsak, soğan, brokoli, karnabahar, bezelye, bamya, fasulye, kuru baklagiller pancar, ıspanak ve bol yeşil yapraklı sebzeler, turp, havuç beslenme planınızda mutlaka yer almalıdır. Günlük olarak 600-700 gram değişik renklerde sebzeleri tüketelim. Sürecek