Sahurda Yenilecek Hafif Yiyecekler Nelerdir?
Sahurda yenildikten sonra rahatsızlık vermeyecek ve gün boyunca tok tutacak yiyeceklerden bazıları şunlardır:
Yumurta: Haşlanmış veya sahanda yağsız şekilde pişmiş yumurta protein açısından zengin ve hafif bir seçenektir.
Peynir: Az yağlı veya yağsız peynirler protein ve kalsiyum kaynağıdır.
Tam tahıllı ekmek: Lif içeriği sayesinde daha uzun süre tokluk hissi verir.
Sebzeler: Salatalık, domates, biber gibi sebzeler vitamin ve mineral açısından zengindir.
Meyveler: Elma, armut, muz, ananas, avakoda, gibi meyveler vitamin, mineral ve lif kaynağıdır.
Yoğurt, kefir; Probiyotik içeriği sayesinde sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.
Yulaf ezmesi: Lif içeriği sayesinde tokluk hissi verir ve sindirimi kolaydır.
Kepekli makarna: Tam tahıllı makarna lif içeriği sayesinde daha uzun süre tokluk hissi verir.
Bal: Doğal bir şeker kaynağıdır ve enerji verir.
Sahur Tarifleri
Günü oruçlu geçirmeden önce sağlam bir sahur yapmak açlık ve susuzluk yaşamanızı önleyecektir. Sofranızda besleyici besinler bulundurmanız önemlidir.
Yumurta Salatası: Haşlanmış yumurtaları ezip, mayonez, yoğurt veya zeytinyağı ile karıştırarak salata yapabilirsiniz.
Peynirli Poğaça: Hazır yufkadan peynirli poğaça hazırlayabilirsiniz.
Yulaf Ezmeli Muffin: Yulaf ezmesi, muz ve yoğurt ile muffin hazırlayabilirsiniz.
Sebzeli Omlet: Domates, biber, soğan gibi sebzelerle omlet hazırlayabilirsiniz.
Meyveli Smoothie: Meyve, yoğurt ve süt ile smoothie hazırlayabilirsiniz.
Hazımsızlık Problemi Olanlar İçin Sahur Önerileri Nelerdir?
Hazım problemi olanlar için sahurda yenilecek yiyecekleri hangileri olacağı önemlidir. Hazımsızlık sorunu yaşayanların uyması gereken önerilerden bazıları şunlardır:
Yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden kaçının.
Baharatlı ve soslu yiyeceklerden uzak durun.
Sindirimi zor yiyeceklerden (hamur işi, kırmızı et, bakliyat) uzak durun.
Bol su ve sıvı tüketin.
Şekerli ve asitli içeceklerden kaçının.
Yavaş ve iyi çiğneyerek yemeye özen gösterin.
Az miktarda ve sık sık yemeye çalışın.
Mide dostu besinler tercih edin (yoğurt, nane, papatya çayı).