Erteleme hastalığı aynı zamanda "prostat kanseri" olarak da adlandırılır; eğitim gerektiren görevleri ertelemek, kaçınmak veya sürekli ertelemek olarak tanımlanır. Erteleme toplumda yaygındır, bu, yapılması gereken işi bitirmeden son bir kez başka bir şey yapmak, işi tamamlamak yerine bilinçli ve bilinçsiz eylemlerden kaçınmak şeklinde yorumlanabilir. Bu insanlar harekete geçmediler, ancak işi ertelemek için bahaneler ve kaçış yolları buldular. Sonuç olarak sosyal ilişkileri, iş ve okul yaşamı olumsuz etkilenir.
Erteleme hastalığı nedir sorusu her insan tarafından merak edilir. Gecikmiş hastalık, iş, zaman, enerji ve iş imkanlarına sahip olmasına rağmen bir veya daha fazla kez erteleyecek ve işten kaçınacak, insanların günlük yaşamını olumsuz etkileyecek bir hastalığı ifade eder. İşini süresiz olarak bitirmek için erteleyen kişiler, zamanlarını doğru kullanamadıkları için okulda ve meslek hayatında zorluklarla karşılaşacaklardır. İşi tamamlamak için gereken süre arttıkça öfke ve stres seviyesi artar. Genellikle, işlerini yüzeysel veya kaba bir şekilde değil, yüzeysel veya kaba bir şekilde yaparlar. Sonuç olarak, stres seviyeleri artmaya ve özgüvenleri azalmaya başlar.
Kimlerde Görülür?
Erteleme hastalığı günümüz modern toplumunda çok yaygındır ve her yaştan ve cinsiyetten insanda görülebilir. Erteleme eğiliminde olan insanlar çevreleri tarafından özensiz, rahat ve tembel olarak tanımlanır. Bu durumda (esas olarak motivasyon eksikliğinden dolayı) kişi, yapılacak işin önemli olmadığını fark eder. İlgi alanında olmadığına veya gecikmesinin beceri eksikliğinden kaynaklandığına inanıyor. Erteleme eğilimi olan kişilerin, yapılması gereken işi nasıl yapacaklarını bilmemeleri ve kendilerini rahatsız hissetmeleri de yaygındır. Motivasyon eksikliğine ek olarak, mükemmeliyetçi olmak, başarısızlık korkusu, kendinize yüksek standartlar koymak ve kendinizden alışılmadık beklentilere sahip olmak, erteleme hastalarının ortak özellikleridir.
Belirtileri Nelerdir?
Erteleme eğilimi olan kişiler genellikle tamamlanması gereken veya tamamlanması beklenen görevleri erteler. Örneğin, bir günde çok fazla zamanı olan bir kişi, ödevini veya bir projeyi tamamlamak için bir zaman ayarlayabilir ve süre dolduğunda başka bir görev engellenebilir. Kişi daha önce planladığı zamana göre işi tamamlayamadığında yeniden planlayıp bir saat daha belirleyecek ve belirlenen zaman geldiğinde işi tekrar erteleyecektir. Bu durum, işi tamamlamak için gereken süre azalıncaya kadar devam eder. Sınırlı bir süre içinde, görevleri veya projeleri kabaca veya herhangi bir ayrıntılı işlem yapmadan tamamlarlar. Egzersize veya diyete başlarken de yaygındır.
Tedavisi Nedir?
Erteleme hastalığının tedavisi, hayattaki birçok sorun gibi, ertelemeyle mücadele eden insanların ilk yapması gereken şey bu hastalığı kabullenmektir. Bundan sonra işin tamamlanması için gereken ilgiye müdahale eden faktörler tek tek belirtilmeli ve işe başlamada gecikmeye neden olan nesneler ortadan kaldırılmalıdır. Konsantrasyon artırıldıktan sonra, tamamlanacak işi birden fazla parçaya bölmek ve bu bölümleri planlanan süre içerisinde tamamlamak gerekir. İyileşme sürecinde yapılacaklar çok basittir, ancak doğru zaman yönetimini ve iyi planı takip etmeli ve kendi belirlediğiniz kuralları izlemelisiniz, ancak kararlılık çok önemlidir.
Uzamış hastalığın tedavisi insan zihninden başlayan bir süreçtir. Bu mümkün değilse, bir psikologdan profesyonel yardım alabilirsiniz. Ertelemenin belirtilerinden biri, kötü zaman yönetimini ayarlama ve iyileştirme yeteneğidir; bu, işi uygun zamanda tamamlamayı kolaylaştıracak ve bu da insanların coşkusunu harekete geçirecektir. Bu durumda kişi öncelikle kendisine uygun ve uygulaması kolay bir plan geliştirmeli; planı her gün ve her saat takip etmelidir. Tamamlanması gereken görevleri önem sırasına göre sıralayın, önemli görevlere öncelik verin ve işi en iyi zamanda tamamlayın, insanların mükemmeliyetçilik duygusunu aktif bir şekilde artıracak, bu da insanların işi tamamlamak için özgüven ve motivasyonunu artıracaktır.