ANKARA, 19 Temmuz 2024 – Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) tarafından hazırlanan rapor, mama lobisinin karanlık ilişkilerini gözler önüne serdi. Sokak hayvanlarına yönelik faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının (STK) mali hareketlerini mercek altına alan MASAK, bu kuruluşların topladıkları bağışların büyük bir kısmının hayvanlara yardım amacıyla kullanılmadığını ortaya koydu. Raporda, sokak hayvanları için faaliyet gösteren 21 derneğin 2021-2024 yılları arasında toplam 205 milyon TL bağış topladığı belirtildi.

Sokak Hayvanlarina Bagis Yapanlar Dikkat Masak Raporunda Buyuk Yolsuzluk

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda sahipsiz hayvanlara yönelik Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerindeki görüşmeler sürerken yayımlanan rapor, STK'lar, mama üreticileri, petshoplar ve veterinerlik şirketlerinin oluşturduğu 460 milyar TL'lik sektörün dört ana ayağını gözler önüne serdi.

Finansal Hacim ve Para Trafiği

MASAK raporu kapsamında, 7 binden fazla kişi ve 1.500’den fazla firmanın para trafiği incelendi. Raporda, hayvan maması üretimi ve ticareti yapan birçok işletmenin, STK’larla üyelik ve yöneticilik ilişkisi içerisinde olduğu vurgulandı. Bu firmalar, hayvanseverlik adı altında kurulan STK’larla işbirliği yaparak finansal güçlerini artırıyor.

Bağışlar Şirketlere Akıyor

Sokak Hayvanlarina Bagis Yapanlar Dikkat Masak Raporunda Buyuk Yolsuzluk

Raporda, sokak hayvanlarına yönelik etkinlikler düzenleyen derneklere yapılan bağışların, gerçekte bu şirketlerin kasalarına aktığı belirtildi. Özellikle 2022-2023 yıllarında kurulan tek ortaklı petshopların, hayvansever STK’ların güdümünde faaliyet gösterdiği ifade edildi. Bu derneklerin en çok bağış toplayan 21'inin kasalarına 2021-2024 yılları arasında giren toplam 205 milyon TL'nin büyük kısmının, mama yerine şahsi hesaplara yönlendirildiği tespit edildi.

Suç Gelirleri ve Yolsuzluk

MASAK raporunda, 11 derneğin gözetiminde yürütülen tahkikat sonucu 67 milyon TL’den fazla suç geliri saptandığı belirtildi. Bu durum, sokak hayvanlarına yönelik bağışların nasıl kötüye kullanıldığını ve mama lobisinin ne denli geniş bir finansal yapıya sahip olduğunu gözler önüne serdi.

Kaynak: İHA