Gaziantep, [11.07.2024] – Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Gaziantep'te İslamiyet ile bilimin ilişkisine dikkat çekerek, Batı'nın bilimsel faaliyetlerinin temelinin İslam alimlerine dayandığını belirtti. Erbaş, "Bugün batılıların üzerine oturmuş olduğu bilimsel faaliyetlerin neredeyse tamamının temeli İslam alimlerine dayanıyor, inanmayanlar gitsinler İstanbul'da Fuat Sezgin Müzesi'ni görsünler" dedi.

Erbaş, hayırsever Erturhan ailesi tarafından 15 Temmuz Mahallesi'nde yaptırılan anaokulu ve ilkokulunun açılış töreninde konuştu. Konuşmasında, İslam medeniyetinin ilme ve bilime büyük önem verdiğini belirtti. Ayrıca, İslamiyet'in bilimle olan yakın ilişkisini vurgulayan Erbaş, Müslümanların öğrenmek ve araştırmak için çaba göstermesi gerektiğini ifade etti.

Diyanet Isleri Baskani Gaziantep

Erbaş, "Tarihimize bakalım, bu medeniyetin mensuplarının kaleme, kitaba, kütüphaneye, araştırmaya, incelemeye önem verdiği asırlarda hep dünyaya yön vermişiz. 7. asırdan 17. asra kadar tam 10 asır. Bizim alimlerimiz gök cisimleriyle ilgili çalışmalar yaparken batıdan 'sen nasıl dünya döner dersin' diye engizisyon mahkemelerine çarptırılıyordu ilim adamları" dedi. Erbaş, konuşmasında ayrıca Fuat Sezgin'in Almanya'da yaptığı çalışmalardan bahsederek, İslam medeniyetinin ayağa kalkması gerektiğini vurguladı.

"200 Yılın Telafisini Yapacağız"

Erbaş, Batı'nın bilimsel faaliyetlerinin neredeyse tamamının İslam alimlerine dayandığını yineleyerek, "Fuat Sezgin hocamız ömrünü vererek Almanya'da Frankfurt'ta 17 ciltlik Arap-İslam araştırmalarının sadece isimlerini tespit etti. Onun için burada kaybettiğimiz 200 yılın telafisini yapacağız inşallah" dedi.

Erbaş, Kur'an, tefsir, hadis, kelam ve fıkıh ilmi kadar matematik, kimya ve fiziğin de önemli olduğunu belirtti. "Kur'an ilimleri ne kadar İslami ve dini ise tefsir, hadis, fıkıh, kelam ne kadar dini ise fizik, matematik, kimya, tıp, tarih, coğrafya da o kadar dini ilimdir" diyerek, İslam ilim tasnifinin dini ve din dışı ilim ayrımı yapmadığını vurguladı.

Diğer Konuşmacılar

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, kentte eğitim alanında yapılan yatırımların detaylarına değindi ve emeği geçenlere teşekkür etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise kentte ailelerin hayır işlerinde birbiriyle yarıştığını ifade ederek, Erturhan ailesine teşekkürlerini sundu.

Konuşmaların ardından Erbaş ve diğer protokol üyeleri okulun açılışını gerçekleştirip, eğitim yuvasını gezdi. Programa Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan, İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar, İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, Erturhan ailesi ve diğer ilgililer katıldı.

Editör: Mehmet Fener