İsrail’in Gazze’de yürüttüğü insanlık dışı saldırılar gündemden düşmüyor. Lübnan ve Suriye’de de hava saldırıları düzenleyen İsrail’e yönelik dünyanın dört bir yanından kınama mesajları yayımlanırken, Avrupa Parlamentosu Fransız Üyeleri, skandal bir başvuruya imza attı.

TÜRKİYE’DE İSLAM ADINI TAŞIYAN TEK ÜNİVERSİTE

Batılılar söz konusu başvuru ile İsrail’e desteklerini Gaziantep İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi üzerinden dışa vurdular. Gaziantep İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi bilindiği üzere ülkedeki açılan diğer üniversiteler gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oluru ile açılmakta. Türkiye’de İslam adını taşıyan tek Üniversite olması hasebiyle okları üzerine çeken üniversite özellikle orta doğu başta olmak üzere İslam beldelerinde faaliyetlerine devam etmekte. Fransız heyetin başvurusu temelde Üniversitenin İslami faaliyetlerinin engellenmesi ve Üniversitenin adında geçen İslam ibaresini hazmedeme olarak yorumlanmakta. 

İLİM YUVASI İÇİN BAŞVURUDA BULUNDULAR

Türkiye’nin önemli eğitim kurumlarından olan Gaziantep İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ), Avrupa Parlamentosunda gündem oldu. Avrupa Parlamentosu Fransız EPP Heyeti Üyesi François - Xavier Bellamy, Isabelle le Callennec, Laurent Castillo, Christophe Gomart, Céline Imart ve Nadine Morano, GİBTÜ’nün öğrenci değişim programı Erasmus’tan çıkarılması için Avrupa Parlamentosuna başvuruda bulundu.

İSRAİL ZULMÜNÜ KINAMAK SUÇMUŞ!

Fransız 4 Parlamento üyesinin başvurusunda, GİBTÜ Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir’in İsrail’in Gazze ve Lübnan’da yürüttüğü insanlık suçu sayılacak saldırılara yönelik eleştiri ve söylemlerinin gerekçe gösterildiği görüldü.

İŞTE SKANDAL BAŞVURU

Başvuruda, “Görünüşe göre Avrupa Birliği, liderlerinin en temel Avrupa ilkelerine tamamen aykırı çok sayıda beyanda bulunduğu yabancı bir üniversiteyi Erasmus + programına entegre ediyor ve finanse ediyor. Sayın Erdoğan rejimi tarafından kurulan Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin başkanlığını Rektör Şehmus Demir yapmaktadır. Avrupa Komisyonu bu üniversitenin Erasmus + programına katılımını yeni onayladı. Pek çok Avrupa üniversitesini Gaziantep Üniversitesi'nin sorumluluğu altına alan 250.000 Euro değerindeki bir araştırma projesi için Avrupa'dan fon sağlanacağı ve bu kuruluşun Avrupa Birliği dayanışma programına katılımı da yakın zamanda duyuruldu.

BU UNSURLAR BİRKAÇ SORUYU GÜNDEME GETİRİYOR:

Böyle bir ortaklığın kurulması, ardından yenilenmesi tercihi hangi temelde ve hangi karar zincirinin sonunda yapılabildi? Bu Üniversiteye sağlanan desteğin Üye Ülkelerimizin temel ilkelerimizi geliştirmesine yardımcı olacağı tahminine hangi değerlendirme unsurları yol açabildi? Avrupa Komisyonu bu Üniversiteyi yöneten yetkililerin beyanları konusunda zaten uyarıldı mı? Yukarıda belirtilen 6. Maddeye dayanarak endişe duyulması durumunda Avrupa fonlarından yararlanan bir kuruluşla ortaklığın kesilmesine yönelik Komisyon bünyesinde bir dahili uyarı sistemi var mı? Bu Üniversiteye tahsis edilen Avrupa fonlarının ödemesini ne zaman askıya almayı planlıyorsunuz?” ifadeleri yer aldı.

Avrupa Parlamentosu üyesi 4 Fransız üyenin, Gaziantep İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin Erasmus Programından çıkarılması ile ilgili başvurusu, gündeme bomba gibi düştü.

AVRUPALI TÜRKLERDEN, FRANSIZ ÜYELERE TEPKİ

Avrupalı Türkler isimli sosyal medya hesabından Avrupa Parlamentosuna GİBTÜ ile ilgili başvuruyu gündeme taşıdı. Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımda, “Avrupa Parlamentosu'ndan birçok Fransız milletvekili, Gaziantep Üniversitesi Rektörü'nün İsrail'i değil de Filistin halkını desteklemesi nedeniyle, Von Der Leyen'e Gaziantep İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile imzalanan Erasmus anlaşmasının iptal edilmesi çağrısında bulundu. Bu düşünceyle hareket edilecekse Türkiye’nin; terör örgütü PKK/YPG’ye askeri, istihbari ve finansman desteğinde bulunan, ülkesinde tüm terör faaliyetlerine izin veren Fransa ile bütün ilişkileri kesmesi lazım. Filistin halkı, Hamas ve İntifada’nın desteklenmesi, İsrail’in kınanması çağrısında bulunması Avrupa değerlerine aykırıymış. Rektörün yapmış olduğu açıklamalar “terörizmi övme” suçuna giriyormuş” ifadeleri yer aldı.

GAZİANTEP’TE GÜNDEM OLDU

Gaziantep İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile ilgili Fransız Parlamento Üyelerinin Avrupa Parlamentosuna yaptığı başvuru, kentte büyük tepkilere neden oldu. Konuyla ilgili Fransız Parlamentosu’nun vereceği karar kamuoyu tarafından merak ediliyor.

Kaynak: Nevre Duman