30-40 yıl önce arazilerde, yollarda hassas cihazlarla ölçüm yapan ve bu ölçümleri uzun ve incelikli hesaplamalardan sonra koordinatlara çevirebilen haritacılar için kağıt kalem vazgeçilmezdi. 1989 yılında sektör, elle not edilen bu bilgileri sayısallaştıran, çizgi alanlarını bilgisayar ortamına taşıyan bir yazılımı konuşmaya başladı. Mekansal verinin dijitalleşmesine öncülük eden ilk yerli yazılım Netcad böyle doğdu.
Ve “sürekli inovasyon” mottosunu benimseyerek yıllar içince 7 ana kategoride geliştirdiği mühendislik çözümleriyle Netcad, global rakiplerine meydan okuyan yerli ve milli bir teknoloji ürün şirketi haline geldi.
BU TEKNOLOJİYİ KİMLER KULLANIYOR?
Bugün 90’dan fazla üniversitenin 700’e yakın bölümünde ders olarak okutulan Netcad’i, 10 bakanlık, 800’den fazla kamu kurumu, 1.250’nin üzerinde belediye ve 8.000’den fazla özel şirket kullanıyor. Netcad’in 30’dan fazla mühendislik çözümü, Türkiye’de kadastro ve haritacılık, şehir planlama ve altyapı uygulamalarında sektör standardı haline geldi. Türkiye’de üretilen coğrafi verilerin büyük bir bölümü Netcad dosya formatı ile üretiliyor. Netcad, yaşam alanlarımızın planlanmasından yönetimine, altyapı yatırımlarının tasarımlarından uygulamasına kadar birçok alanda hayatlarımıza dokunuyor.
MEKANSAL VERİ NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
Hayatımızın her alanında mekânsal veriyi yönetmek, bu veri ile analizler yapmak gün geçtikçe önem kazanıyor. Koordinat, adres vb. konum bilgisi içeren veya harita üzerinde bir lokasyona bağlanmış her türlü veriden oluşan mekansal veriyi yönetmek, analizler yapmak gün geçtikçe önem kazanıyor. Netcad’in inşaattan, maden alanlarına, alt yapıdan, kent yönetimine, AVM’deki bir mağazanın kapasitesinden, taşınmaz kültür varlıklarının envanterine, üniversite kampüslerinden, sokakların 360 derece görüntülenmesine, e-ruhsat, e-imar, akıllı aydınlatma, akıllı şantiye, akıllı fabrika uygulamalarına kadar sınırsız çözüm alanları bulunuyor.
Görüntü işleme teknolojisi, derin öğrenme teknikleri ve yapay zeka algoritmaları kullanarak otonom anomali tespiti ve yoğunluk analizleri yapılabiliyor. Böylece iç ve dış mekan analitiği, iş sağlığı ve güvenliği vb. alanlarda da çözümler sunuluyor.
KAYNAK: BLOOMBERG