Recai Kutan Kimdir?

Mehmet Recai Kutan (d. 1930, Malatya), Türk siyasetçi ve inşaat mühendisidir.

Recai Kutan Oldu 3

1930 yılında Malatya’da dünyaya gelen Recai Kutan, ilk, orta ve lise eğitimini burada tamamladı. Lise eğitiminden sonra İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesine girerek 1952 yılında mezun oldu. 1952-1969 yılları arasında Devlet Su İşleri'nde (DSİ) çeşitli pozisyonlarda görev aldı. Malatya DSİ 92. Şube Başmühendisi, Diyarbakır DSİ 10. Bölge Müdürü ve DSİ Genel Müdür Yardımcısı olarak önemli projelerde çalıştı.

Recai Kutan Oldu 2

1969 yılında Türk Mühendislik Müşavirlik A.Ş.'yi (TÜMAŞ) kurarak Genel Müdürlük görevini üstlendi. 1974-1980 yılları arasında Milli Selamet Partisi (MSP) Genel Başkan Yardımcılığı yaparak siyasete atıldı. 1977 seçimlerinde MSP’den Malatya Milletvekili seçildi ve koalisyon hükümetinde İmar ve İskân Bakanı olarak görev yaptı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra diğer MSP yöneticileriyle birlikte 9,5 ay hapis yattı ve askeri mahkeme tarafından 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak, Askeri Yargıtay’ın kararı bozması sonucu beraat etti.

Recai Kutan Oldu

1983’te Refah Partisi'nin kuruluşunda yer aldı ve Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. 20. Dönem Malatya Milletvekili olarak görev aldı. 1996-1997 yılları arasında Erbakan Hükümeti’nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı oldu. Refah Partisi'nin kapatılmasının ardından kurulan Fazilet Partisi'nin Genel Başkanı seçildi. Fazilet Partisi'nin kapatılmasından sonra, 2001 yılında Saadet Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı ve kurucu genel başkanlık görevini üstlendi. 26 Ekim 2008’de yapılan olağan kongrede görevini Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a devretti. Halen Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Üyeliği ve Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Genel Başkanlığı görevlerini sürdürmekteydi.

Milli Görüş Hareketinin Öncüsü

Recai Kutan Oldu-1

Milli Görüş Hareketi'nin öncülerinden olan Recai Kutan, ESAM Genel Başkanı ve eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak da önemli görevlerde bulunmuştur. Kutan'ın vefat haberini Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Abdulkadir Karaduman sosyal medya hesabından şu sözlerle duyurdu: "Hepimizin üzerinde büyük emekleri bulunan değerli büyüğümüz Recai Kutan ağabeyimiz vefat etmiştir. Değerli büyüğümüze Cenab-ı Allah’tan rahmet, camiamıza başsağlığı ve sabır diliyorum. Mekanı cennet, makamı ali olsun."

Kişisel Hayatı

Recai Kutan Oldu 1-1

Recai Kutan, İngilizce, Arapça ve Fransızca bilmektedir. 1954 yılında Mebrure Hanım ile evlenmiş ve bu evlilikten İsmail, Abdülaziz Murat ve Ahmet isimli üç çocuğu olmuştur. Eşi Mebrure Kutan, 12 Kasım 2009’da kanser nedeniyle 74 yaşında hayatını kaybetmiştir.

Kaynak: Sosyal Medya - Abdulkadir Karaduman