Pompeii'de Yeni Keşif

M.S. 79 yılında Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonrası Pompeii şehri, tarihin en büyük volkanik felaketlerinden biriyle yok oldu. Son araştırmalar, bu felaketin hemen ardından şehrin bir başka doğal afetle daha sarsıldığını ortaya koyuyor.

Araştırma Bulguları

Vezüv Yanardağı, gelişmiş bir Antik Roma şehri olan Pompeii'yi yıkıma uğrattı (John Martin/Wikimedia Commons)

Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü ve Pompeii Arkeoloji Parkı uzmanları, şehrin kalıntılarında yaptıkları kazılarda önemli bulgulara ulaştı. Bu kazılarda, yanardağ patlamasından sağ kurtulanların bir depremde hayatlarını kaybettiğine dair kanıtlar bulundu.

İskeletlerde Bulunan Deprem İzleri

Araştırmacılar, kazılar sırasında bulunan iki iskelet üzerinde yaptıkları incelemelerde, bu teoriyi destekleyen bulgular elde ettiler. 50'li yaşlarda olduğu düşünülen iki erkek iskeletin birinin, büyük bir duvar parçasının çökmesi sonucu ezilerek öldüğü, diğerinin ise kendisini korumak için yuvarlak bir ahşap nesneyle siper almaya çalıştığı belirlendi.

Kalıntıları bulunan kişilerden biri tehlikenin farkına varmış olabilir (Pompeii Arkeoloji Parkı)

Uzman Görüşleri

Pompeii Arkeoloji Parkı uzmanı Dr. Valeria Amoretti, "Sığınaklarını terk etmeyen insanlar, depremin etkisiyle hasar görmüş binaların çökmesiyle büyük risk altında kalmış olabilirler" dedi. Araştırmacılar, bu keşiflerin, patlamadan sağ kurtulanların maruz kaldığı ikinci felaketin boyutlarını anlamamıza yardımcı olduğunu belirtiyorlar.

Pompeii'nin Son Saatleri

Araştırmacılar kurbanlardan birinin, büyük bir duvarın üstüne düşmesiyle aniden öldüğünü düşünüyor (Pompeii Arkeoloji Parkı)

Pompeii Arkeoloji Parkı Müdürü Dr. Gabriel Zuchtriegel, "Pompeii'nin yıkımına ilişkin yeni bakış açıları, bizi 2 bin yıl önce burada yaşayan insanların deneyimlerine çok yakınlaştırıyor. Yaptıkları seçimler ve olayların dinamikleri, şehrin varoluşunun son saatlerinde yaşamı ve ölümü belirledi" dedi.

Kaynak ve İleri Okuma: New York TimesPopular Science, Frontiers in Earth Science

Kaynak: New York Times