Kur'ân-ı Kerîm'de geçmiş peygamberler ve milletlere dair kıssalar yer almaktadır.-Ayrıca Hz. Peygamber (s.a.v.)'in zamanında meydana gelen Hicret, Uhut, Mekke'nin Fethi, Ifk Hadisesi ve benzeri olaylar da Kur'ân'da anlatılmıştır.
"Kısasu'I-Kur'ân" adını alan tüm bu olayların zikredilmesindeki maksat insanların ibret almalarını sağlamaktır. Yoksa tarihi bir olayın anlatılıp tesbit edilmesi gaye edinllmemiştir. Nitekim kıssaların bazısı bir kaç kere tekrar edilmiştir. Bu tekrarlarla ahlâk ve terbiye ilkelerinin pekiştirilmesi hedeflenmiştir. Çünkü kıssalarda önceki dönemlerde doğru yol üzerinde bulunan kimselere mükafaat verildiği kötü ve yanlış yoldakilerin de cezalandırıldığı bildirilip öğretilmiştir. Bu arada geçmiş Peygamberlerin ve toplumların başına gelenler anlatılmış ve sonunda hakkın galib geldiği açıklamıştır.
Kur'ân-ı Kerîm'deki kıssalarda bir yandan müslümanların azimleri kuvvetlendirilirken öte yandan az sözle çok bilgi ve sonuç alma imkânı getirilmiştir. Birçok sûrelerde ortaya konulan ibret sahneleriyle, kütüphaneler dolusu tarih kitabı okumaktan daha faydalı bilgi ve belgeler kazandırılmıştır. Ayrıca daha önce nakledilen birçok gerçek dışı motiflerle dolduran olaylar en ciddi ve doğru şekliyle anlılarak insan düşüncesi hayal ve masal dünyasından uzaklaştırılarak gerçeğin aydınlığına götürülmüştür. Kur'ân-ı Kerîm'de en veciz ve en güzel şekilde anlatılan ve gözlerimizin önüne canlı tablolar halinde serilen kıssaları şöyle sıralayabiliriz:
a) Âdem ile melekler ve şeytan, Adem ile Havva, Adem ve oğullan Habil ve Kabil hadisesi.
b) Lokman'ın oğluna yaptığı öğütler.
c) Hz. Yusuf a karşı kardeşlerinin kıskançlığı ve Yusuf u kuyuya atmaları, Yusuf ile Aziz'in kansı arasında geçen hadise, Yusufun hapse girmesi kardeşleriyle görüşmesi.
d) Hz. Musa'nın peygamberliğinden önceki hayatı, peygamberliği, mu'cizeleri, Fir'avun'un inadı, İsrail oğullarının Mısır'dan çıkması, Bakara ve Hızır kıssası.
e) Hz. Süleyman'ın kıssası, Süleyman ve Belkıs.
f) Hz. İsa'nın doğumu. Peygamberliği, sofrası.
g) îsrail oğullan, Zülkarneyn, Ashâb-ı Kehf, Ashâbu'l-Uhdut, Ashâb-ı Fil.
h) İsra.Hicret, Bedir, Uhut, Benî Nadir, Ahzab, Mekke Fethi, Huneyn Gazvesi, İfk Hadisesi ve Münafıklara ait kıssalar. Kur'ân-ı Kerîm'deki kıssaların tarihi gerçekleri yansıtan ibret levhaları olduğuna inanıp bunların sebepleri üzerinde düşünerek hayata müsbet yön vermek durumundayız
Bu konuda daha geniş bilgi için müracaat kaynakları
Kattan, Mebâhis, 305-311 ; Cerrahoğlu, TefsirUsûlü, 167-169 ; Sofuoğlu, Tefsire Giriş, 97-98; Abdülaziz Çaviş, Esraru'l-Kur’an, Mukaddime,1/70-72; Kasımı, Mehâstnü't-Te'vil, 1/106-115 ; Mazharuddin Sıddiki, Kur’an'da Tarüı Kavramı, tngilizceden trc. Süleyman Kalkan, İstanbul, 1982, 75-170.