Diyanet bu yılki kitap fuarı Ankara Kocatepe Camisi yerine Melike Sultan camisinde gerçekleşti.

Kocatepe Camisi yerine Melike Hatun Camisi'nin tercih edilmesi büyük isabet olmuştur. Çünkü Kocatepe camisine gitmek, gelmek ayrı bir problemdi.

Ayrıca Melike Hatun Camisi Ulus ile Kızılay arasında ve ana bulvar üzerinde olması hasebiyle oldukça merkezi bir yerde konumlandığı gibi, herkesin rahatlıkla ulaşabileceği bir yerdir.

Bir tarafı Ulus, diğer tarafı sıhhiye, karşısında gençlik parkı ve yakınlarındaki 19 Mayıs stadı ile Hacettepe üniversitesi ve hastanelerin olduğu son derece yoğun bir mevkide olması önemlidir.

Ankara'nın İtfaiye Meydanı ve halk arasında hergele meydanı olarak isimlendirilen bu stratejik ve önemli bölgede böyle bir caminin inşa edilmesi ve ardından kitap fuarının yapılması son derece yerinde olmuştur.

Fakat.....

Kitap fuarı bütün bu özelliklerine rağmen Diyanetin bu fuarcılık işini kıvırmamasından dolayı istenen başarıyı göstermemiştir. Benim gördüğüm temel aksaklıklar

  1. Caminin altında 5 katlı otopark olmasına rağmen otopark ücretlerinin yüksek olması (7+3+3) insanların otoparka gitmesini engellediği gibi arabalarını civarda park etmeye çalışmakta bu durum da trafik yoğunluğunu artırmaktadır.

 

Allah aşkına bu camileri bir ticarethane olarak görmeyin. Camilerin otopark ve tuvaletleri ücretsiz olsun. Buralar, halkın rahatça sığındığı evlerdir. Otoparka en fazla 1 lira alınarak masraflar karşılanabilir. Buraları inşa ederken, halkın arazisine yapılıyor, parası halktan alınıyor ama birilerine peşkeş çekiliyor. Diyanet utanmasa camilere turnite takıp namaz kılma parasını bile alacak...

Diyanetin acilen tüm otoparkları 1 lira ile sınırlandırmalıdır. Otopark ücreti düşük olursa cami cemaati artacağı gibi, fuara gelen ziyaretçi sayısı da artacak, ayrıca etrafta trafiği tıkayan araçlar da ortadan kalkacaktır.

  1. Bu mevsim, Ankara'da sıksık yağmur yağan mevsimdir ve yağmurdan dolayı insanlar üstü açık olan fuarı gezememektedirler. Diyanetin bir an önce fuarları kapalı alana çekmelidir. Caminin altında 5 katlı bina varken bunun bir katı fuar ve konferansa tahsis edilebilir. İnsanlar güneş veya yağmurdan endişe etmeden rahatça dolaşmalı, çay ve kafede dostlarıyla muhabbet etmelidir.

3.Konferans salonunda yazarlar konferanslar yapmalı, gerekirse fuar esnasında paneller düzenlenmelidir. Fuar, çok yönlü kültür hizmeti verilen yer haline getirilebilir. Fuarda yazarların kitapları ile ilgili söyleşi yapmaları, konferans ve panellerin yapılması okuyucuların ilgisini de çekecektir.

  1. Fuarda dergicilik sektörü de iyi temsil edilmeli, dergiler yazar kadroları ile paneller düzenlemelidir. BÜTÜN BU PANEL, KONFERANS, SEMİNER ÇALIŞMALARI İÇİN SALON ÜCRETİ İSTENMEMELİDİR. Dergilerimizin ekonomik durumu zayıf, onlardan para almamalı, ama geniş bir reyonu tüm dergilere vermeli, hatta orada gelen giden için oturak koymalı. Dergiler fuara hem renk katar ve hem de ziyaretçi getirirler.
  2. Diyanet, madem dini yayınlar fuarını düzenliyor, fuara giremeyen yayınevlerin kitaplarını da kendi standında veya özel bir stantta satmalıdır.
  3. Diyanet Tv'de yazarların hangi gün hangi stantta olacağı yayınlanmalıdır.
  4. Fuar, sahura kadar sürmeli ve fuar alanında iftar çadırı da açılmalıdır. Kitap kurtları tüm gece buralarda dolaşmalı, hacı hacıyı mekkede bulur misali burada birbirlerini görmeli, sohbet etmelidir.
  5. Belediyeler, fuar alanlarına belli saattlerde servis koymalıdır.
  6. Yerel radoy ve televizyonlara stand verilmeli, bu iletişim araçları fuardan canlı yayın yapmalı, özellikle yazarlarla söyleşiler yapabilmeli, seminer ve konferansları yayınlayabilmelidir. Bu izin, yerel medyanın da güçlenmesini sağlayacağı gibi, fuar hakkında bir kamuoyunun oluşmasını sağlayacak, reklam ve tanıtım yapılacaktır.
  7. Fuar stant ücretlerinin yüksekliğinden şikayet ediliyor. Fuarlara sponsorlar bulunabilir, böylece ücret düşürülebilir.
  8. Fuarda günün kitapları gibi bir etkinlik düzenlenebilir ve o kitaplar çok cuzi fiyata satılabilir.
  9. O gün fuardan en fazla alışveriş yapan kişiye sürpriz hediye verilebilir.
  10. Caminin etrafına kafe veya çay ocağı yapılması iyi olur.
  11. Camiye güzel bir kütüphane ve kitap okuma salonu ile gençler için ders çalışma salonu yapılmalıdır. (caminin altı buna müsait ve bölge de son derece merkezi)
  12. Girişe yayınevlerin standının bulunduğu bölümü gösteren pano konulmalıdır. Ayrıca yayınevi isimleri tentenenin üstünde kaldığından görülmemektedir.
  13. Girişe dev bir ekran konulmalı ve fuarda o saatte bulunan yazarlar gösterilmeli, hatta onlarla söyleşiler yapılmalı ve bu ekranda yayınlanmalı.
  14. Okullarla ve çeşitli kurumlarla anlaşarak oradan toplu olarak ziyaretçi getirilmeli, taşıma masrafı fuarca veya belediyece karşılanmalıdır.
  15. Yayınevlerinin çoğunun katılması için teklifler götürülmeli, cazip hale getirilmelidir.
  16. Kitap fiyatları ve indirimler yeterli değildir. İnternetteki kitap siteleri bile daha fazla indirim yapmaktadır. Yayınevleri buraya geldiklerinde bu sitelerden daha aşağı fiyat vermelidirler.
  17. Taksit seçenekleri ve kampanyalar yapmalıdırlar.
  18. Bu yıl devlet kurumlarının yayınevlerini (Meb., TTK, TDK, vb.. ) görmedik. Onlar mutlaka katılmalıdırlar.
  19. Ayrıca üniversitelerle anlaşarak üniversite yayınevlerinin de katılması sağlanmalıdır. Böylece genelde bilmediğimiz ve yaptıklarından haberdar olmadığımız üniversite yayınlarını muşahade etme fırsatını bulmuş olacağız. Tek tek tüm üniversitelerin katılması ekonomik açıdan zor olsa da Yök ile yapılacak bir protokolde, yök'e stant verilerek tüm üniversitelerin yayınları, dergileri burada sergilenebilir.
  20. Arapça kitaplar ve Arapça yayınevleri de buraya çağrılmalıdır. Gerekirse İslam dünyasının büyük Arap dağıtım firmalarının katılması sağlanmalıdır.

Yani yayınevleri gelmiyorlarsa cazip tekliflerle Diyanet onların ayağına gitmelidir.

 

Bence...

Diyanet bu işi bilmiyor, artık bu işi uzmanlara vermelidir.