Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 7 Büyüklüğünde Deprem Uyarısı: Japon Uzmandan Kritik Açıklamalar

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı'na dair önemli uyarılarda bulundu. Moriwaki, bu hattın Elazığ, Kahramanmaraş, Hatay, Adana ve Kıbrıs'a kadar uzandığını belirterek, bölgede 7 büyüklüğünde bir deprem olma olasılığının yüksek olduğunu ifade etti.

Japon Deprem Uzmani Uyardi 70 Buyuklugunde Deprem Olabilir1

Bingöl, Karlıova ve Bitlis Bölgesine Dikkat

Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis'in büyük deprem riski taşıyan bölgeler arasında yer aldığını söyledi. Özellikle 2020 yılında Elazığ ve geçen yıl Hatay depremlerinin ardından bu bölgelerdeki riskin arttığını vurguladı. Fay hattının henüz kırılmamış olması, bu bölgeleri daha da riskli hale getiriyor.

Kıbrıs'ta 7 Büyüklüğünde Deprem Beklentisi

Japon Deprem Uzmani Uyardi 70 Buyuklugunde Deprem Olabilir 2

Kıbrıs'ın da bu fay hattı üzerinde bulunması nedeniyle büyük deprem riski taşıdığını belirten Moriwaki, adada 7 büyüklüğünde bir deprem olma olasılığının yüksek olduğunu ifade etti. Kıbrıs'ın birinci derece deprem bölgesi olduğuna dikkat çekti.

Tsunami Tehlikesi ve Alınması Gereken Önlemler

Japon Deprem Uzmani Uyardi 70 Buyuklugunde Deprem Olabilir

Kıbrıs'ta meydana gelebilecek bir depremin ardından tsunami tehlikesi bulunduğunu belirten Moriwaki, denizde meydana gelen depremlerin Hatay, Mersin, Adana, Alanya ve Antalya gibi Türkiye'nin güney sahil şeridinde büyük risk oluşturduğunu söyledi. Türkiye'de genel olarak tsunamilerin 1 metre civarında olduğunu, ancak derin deniz kaymalarının 3 metreye kadar tsunamiler oluşturabileceğini ifade etti. Bu nedenle, yerleşim ve toplanma alanlarının deniz seviyesinden en az 3 metre yukarıda konumlandırılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi