Türkiye'de 2024 yılının ikinci çeyreği itibarıyla açık iş oranı en fazla olan sektörler belirlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR tarafından hazırlanan Açık İş İstatistikleri Araştırması'nın sonuçlarını sosyal medya hesabından duyurdu. Araştırma, 17 bin 181 işletme ile iletişime geçilerek toplam 270 bin 761 açık iş tespit edildi.

Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri sektörü yüzde 2,9'luk açık iş oranıyla ilk sırada yer alırken, İmalat sektörü yüzde 2,3 ve Kültür, Sanat, Eğlence, Dinlence ve Spor sektörü yüzde 1,7 ile bu sıralamayı takip etti.

Issizlik Krizinde Turkiye En Cok Is Aranan Sektorler Ve Meslekler-1

Sektörlerde en çok aranan meslekler incelendiğinde, Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri sektöründe servis elemanı (garson), kat hizmetleri elemanı ve mutfak görevlisi en fazla talep gören meslekler olarak öne çıktı. İmalat sektöründe ise makineci (dikiş), konfeksiyon işçisi ve metal işleri seri üretim tezgah işçisi ön plana çıkan meslekler arasında yer aldı. Kültür, Sanat, Eğlence, Dinlence ve Spor sektöründe ise servis elemanı (garson), temizlik görevlisi ve antrenör en çok aranan meslekler arasında yer aldı.

Bu verilere göre, Türkiye genelinde açık iş oranı en yüksek olan sektörler arasında gayrimenkul, imalat ve idari destek hizmetleri faaliyetleri de bulunmaktadır. En fazla açık işi olan meslekler ise makineci, lojistik elemanı ve temizlik görevlisi olarak sıralandı.

Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye genelinde 2024 yılının ikinci çeyreği itibarıyla açık işlerin yüzde 25,8'i Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri, İmalat ve Kültür, Sanat, Eğlence, Dinlence ve Spor sektörlerinde bulunmaktadır.

Kaynak: Sosyal Medya