Haniye Suikastı İran'da Krize Yol Açtı: İran'dan Ateşlenen Füze mi? İsrail'in Sosyal Medya Paylaşımı Şüphe Uyandırdı 

Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'da suikasta uğraması, Orta Doğu'daki gerilimi yeniden alevlendirdi. Yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak üzere Tahran'da bulunan Haniye, kaldığı konutta hedef alındı. Filistin İslami Cihad lideri Ziyad el-Nakhalah da aynı binada olmasına rağmen saldırıdan sağ kurtuldu.

Fotoğrafta Haniye ile oturan kişi: Filistin İslami Cihad lideri Ziyad el-Nakhalah

Fotoğrafta Haniye ile oturan kişi: Filistin İslami Cihad lideri Ziyad el-Nakhalah

İsrail'in Sosyal Medya Hamlesi

Suikastın ardından İran ve Hamas, İsrail'i sorumlu tuttu. İsrail yetkilileri ise olayla ilgili resmi bir açıklama yapmaktan kaçınırken, İsrail Basın Ofisi'nin resmi Facebook hesabından Haniye'nin fotoğrafı üzerine "Ortadan kaldırıldı" notu düşülerek paylaşıldı. Ancak bu paylaşım kısa süre sonra silindi, bu da İsrail'in olayla ilgili rolü hakkındaki şüpheleri artırdı.

Füze İran Dışından mı Ateşlendi?

Haniye Ile Ayni Binadayken O Isim Sapasaglam Kurtuldu

İsimsiz bir İranlı kaynağın Al-Madeeyan'a yaptığı açıklamaya göre, Haniye füzeyle öldürüldü ve füzenin İran dışından ateşlendiği iddia edildi. Tahran'a en yakın sınırlar Türkmenistan ve Azerbaycan, bu olasılığı destekler nitelikte. Öte yandan, İsrail’in Kanal 12 televizyonu, İranlı yetkililerin merminin aslında ülke sınırları içinden ateşlendiği sonucuna vardığını bildirdi. Aynı habere göre, aynı binada bulunan Nakhalah ise farklı bir katta kaldığı için hedef alınmadı.

Haniye'nin Korumaları da Hayatını Kaybetti

Haniye Ile Ayni Binadayken O Isim Sapasaglam Kurtuldu-1

El-Nakhalah ve Haniye

İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun ilk duyurduğu habere göre, saldırıda güdümlü füze kullanıldı ve Haniye ile beraberindeki koruması hayatını kaybetti. Olayın gerçekleştiği saatlerde, Haniye Tahran'ın kuzeyinde, gaziler için hizmet veren bir konutta bulunuyordu. İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, saldırının 02.00 sularında gerçekleştiğini ve Haniye'nin havadan atılan bir mermiyle vurulduğunu aktardı.

Kaynak: Haber Merkezi