İnsanlar yaratılış itibariyle dünyaya günahsız ve tertemiz gelmiştir,
gerek duyarak, gerek görerek, gerekse yiyerek zamanla iyi veye kötü alışkanlıklar edinmiş bu alışkanlıklar zamanla hayatının birer parçası olmuş vazgeçemeyeceği olmazsa olmazı davranışları arasına girmiştir.
İyi veya kötü davranışlar zamanla gelişir ve bu davranışlarla tanınmaya başlanır işte tam burda iyi işler yaptığınızda iyi birer insan kötü işler yaptığındada kötü bir insan olarak tanınır ve anılır.
Bugün bu yazımızda helal beslenmenin öneminden bahsedeceğiz inşallah.
Helal rızık insanı madden ve manen diri tutar, bedeni sıhhatli kılar, hem dünya hemde ahiret hayatında ebedi mutluluk ve sadete eriştirir, ailemiz ve çocuklarımız' ın mutluluğuna fayda sağlar.
Zaten haram kılınan yasaklanan şeylerin tümüne bakın, ne kadar zararlı ve faydasız olduğunu göreceksiniz, ama bizler müslümanlar olarak haramlardan kaçınma ve helal kazanç sağlamayı faydasından dolayı değil ALLAH rızasından dolayı yapıyoruz.
Helal rızık çocuklarımız ve gelecekleri içinde büyük önem arz etmektedir.
İnsanlar olarak hepimizin rızkı yazılmış ve kefil olarak ALLAH'IN Rezzak sıfatı bizlere kafidir, sadece helal yerden mi haram yerden mi geleceğine bizler karar veriyoruz.
ailemiz ve çocuklarımız bizlere birer emanettir emanete riayet etmek için elimizdeki imkanlar ölçüsünde en iyi ve güzel imkanları sağlamak da onların bizler üzerindeki haklardandır.
Bu imkanları sağlarken de helal olanı yapmak durumundayız. Rabbimizin bizlerden istediği ve yüklediği sorumlulukların tümünde helal olanları yapmamız emrediliyor.
Zaruri durumlar dışında haram şeylerden kaçınmak, ailemiz ve çocuklarımızı da helal olan şeylerle beslemek durumundayız.
Helal ile beslenmek helal ile yetinmek Rabbimizin rızasını kazanmakla birlikte büyük olan ahiret için de en büyük yatırımımız olacaktır, nitekim Rabbimiz duanın kabul olması için bile helal yememiz gerektiğini bizlere öğütlemiş hayatımızın her alanı gibi bu alanda da olması gerekeni bizlere bildirmiştir.
İbn Abbas (r.a.) anlatıyor. Peygamberimizin(s.a.v) yanında: “Ey insanlar! Yeryüzünde bulunanların helal ve temiz olanlarından yiyin.” (Bakara, 168) ayet-i kerimesi okunduğunda, Sa’d b. Ebî Vakkas ayağa kalkarak:- Ey Allah’ın Resûlü, Allah’a dua et, beni duası kabul olanlardan kılsın, dedi. Peygamberimiz: “Ey Sa’d! Yiyeceğini helal olandan seç, duan kabul olur. Nefsimi kudret elinde tutan Allah’a yemin ederim ki, kul, haram lokma yediği zaman kırk gün duası kabul olmaz. Haramla beslenen vücut ateşi hakeder” buyurdu.(Et-Tergib, ve’t- Terhib, II/547 (Hadisi Taberani “Evsat”inde rivayet etmiştir).
PEYGAMBER efendimiz(s.a.v) de bir çok hadiste bu konu hakkında nasıl bir yol izlememiz gerektiğini bizlere öğütlemiştir.
Helal yerine haramı seçenlerin sonunun da hüsran olacağını dualarının bile kabul olmayacağını açık bir şekilde söylemiştir.
Rabbim helal rızık ile yetinen bizleri kendi yolunda giden kullarından eylesin inşallah...