2015 yılında 250 ton bal üretiminin gerçekleştiği Gaziantep’te bu yıl birinci bal hasadı döneminde 300 ton bal üretimi gerçekleştirildi, ikinci bal hasadıyla birlikte 500 ton bal üretilmesi hedefleniyor. Türkiye ortalamasının üzerinde bal üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, “Birinci hasat döneminde Türkiye ortalamasının üzerinde bal üretimi gerçekleştirdik.

Gaziantep’te şuana kadar 300 ton civarında zahter balı üretimi gerçekleştirdik. İkinci bal hasadı ile birlikte 500 ton civarında bal üretimi gerçekleştirmiş olacağız” dedi. Arı ürünlerine her geçen gün ilginin arttığını belirten Koca, “Bal, polen, propolis ve arı sütünden oluşan arı ürünlerine ilgi her geçen gün artıyor” dedi. Koca, Zahter Balı kilosunun 100 ila 125 TL arasında satıldığını belirtti. Kovan başı destekleme başvurularının halen alınmadığını belirten Koca, biran önce destekleme başvuruların yapılmasını beklediklerini söyledi.

Bal rekoltesi 500 ton olacak

Arıcılık sektörünün giderek büyüdüğünü ve bal üretiminin her yıl katlanarak arttığı Gaziantep’te bu yıl 500 ton bal üretimi gerçekleştirilmesi bekleniyor. 2015 yılında 250 ton bal üretiminin gerçekleştiği Gaziantep’te bu yıl birinci bal hasadı döneminde 300 ton bal üretimi gerçekleştirildi, ikinci bal hasadıyla birlikte 500 ton bal üretilmesi hedefleniyor.

Türkiye ortalamasının üzerinde bal üretimi gerçekleştirdik

Son yıllarda arıcılık sektörünün giderek büyüdüğünü Gaziantep’te arıcılar, birinci bal hasadını tamamladı. Birinci bal hasadı döneminde 300 ton bal üretiminin gerçekleştiği Gaziantep’te ikinci bal hasadıyla birlikte 500 ton bal üretilmesi hedefleniyor. Türkiye ortalamasının üzerinde bal üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, “Birinci hasat döneminde Türkiye ortalamasının üzerinde bal üretimi gerçekleştirdik. Gaziantep’te şuana kadar 300 ton civarında zahter balı üretimi gerçekleştirdik. İkinci bal hasadı ile birlikte 500 ton civarında bal üretimi gerçekleştirmiş olacağız” dedi. Arı ürünlerine her geçen gün ilginin arttığını belirten Koca, “Bal, polen, propolis ve arı sütünden oluşan arı ürünlerine ilgi her geçen gün artıyor” dedi.

Bu yıl iyi bir sezon geçiriyoruz

Gaziantep’te arı ürünlerinin üretiminin her geçen yıl arttığını belirten Koca, bu yıl arıcılık sektörü açısından iyi bir sezon geçirdiklerini belirterek, “Birinci hasat döneminde Türkiye ortalamasının üzerinde bal üretimi gerçekleştirdik.Küresel ısınma ve iklim değişikliği başta bal üretimi üzerinde etki ediyor. Gaziantep’te şuana kadar 300 ton civarında zahter balı üretimi gerçekleştirdik. İkinci bal hasadı ile birlikte 500 ton civarında bal üretimi gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

Bal sağım sırasında ana arıların ölmemesine dikkat edilmeli

Eylül ayının ilk haftasında ikinci bal hasadı sona ereceğini belirten Koca, ikinci bal hasadı öncesinde arıcılara uyarılarda bulundu. Arıcılarının sağım ekiplerinin sağım sırasında ana arıların ölmemesine ve işçi arıların çok zedelenmemesine dikkat etmesi gerektiğini belirten Koca, “Arıcılar şuna dikkat etmesi gerekiyor. Arıcının sağım ekibi, hijyene dikkat etmeli. Hijyene dikkat ederken de arıların ölmemesine çok dikkat emesi gerekiyor. Özellikle sağım sırasında ana arıların ölmemesine ve işçi arıların çok zedelenmemesine dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü sağımda her ölecek işçi arı kovanı zayıflatacak. Bu da hem balı az verecek hem de önümüzdeki kışı zor geçirmesine neden olacak. Eğer ana arı ölürse kovanın sönmesine kadar gider” dedi. 

Kovanların güçlü tutulması gerekiyor

Arıcıların gelecek sezon için kovanları güçlü tutması gerektiğini belirten Koca, “Güçlü tuttulan kovanlarla zayıf tuttulan kovanlar arasında çok büyük farklılıklar gördük. Buda şunu gösteriyor. Mevsim ne kadar kötü olursa olsun kovan içerisindeki  işçi arılar ne kadar yoğun olursa o kovandan çok yüksek derecede veya sezonun üstünde bal alınıyor. Zayıf kovanlardan hiç bal alınmazken güçlü kovanlardan hemen hemen beklenen oranda bal alınıyor” dedi.

Hedefimiz kovan başı 20 kg bal üretmek

Gaziantep’te kovan başı ortalama 8-10 kg bal üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Koca, hedeflerinin kovan başı 20 kg bal üretmek olduğunu belirterek, “Gaziantep’te kovan başı 8-10 kg bal üretimi oldu. Türkiye ortalaması 12 civarında. Gaziantep olarak Türkiye ortalamasının biraz altındayız. Bu oran geçen yıllara göre iyi bir oran ama hedefimiz kovan başı 20 kg bal üretmek Gaziantep’te. Bunu arıcılarımızı bilgilendirerek, gerekli eğitimleri vererek, arıcılarımızın profesyonelleşmesini sağlayarak sağlayacağız. Profesyonelce arıcılık yapıldığında ortalama kovan başı 30 kg bal üretimi sağlayabiliyor. İlk hedefimiz kovan başı 20 kg bal üretimi sağlamak” dedi.

Kovan başı bal verimimiz her geçen yıl artıyor

Gaziantep’te kovan başı bal üretiminin artırmak için çalıştıklarını ifade eden Koca, “Gaziantep Orman İşletme Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte son 4-5 yıldır arıcılık sektörüne ilişkin çok güzel çalışmalar yürütüyoruz. Gaziantep’te çok yoğun ağaç ve bitki ekimi gerçekleştirdik. Dolaysıyla kovan başı bal verimimiz her geçen yıl artıyor” dedi.

Zahter balı fiyatı 100 tl

Zahter balı fiyatının 100 ila 125 liradan satılacağını belirten Koca, “Gaziantep genelinde zahter balı çok kaliteli durumda. Zahter balın kilosu 100 ila 125 TL arasında değişiyor” dedi.

Birlik olarak ilk defa propolis alacağız

Bal üretiminin yanı sıra bu sezon bin 500 ton polen ve 100 kilogram da arı sütü üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Koca, “Bu sezon bin 500 ton polen üretildi, 100 kilogram da arı sütü üretimi gerçekleştirdik. Birlik olarak geçtiğimiz günlerde 3 bin propolis tuzağı dağıttık. İkinci bal hasadının ardından propolis üretimini sağlayacağız. Birlik olarak ilk defa üretilen bütün propolisleri de satın alacağız. Böylece üreticilerin propolis için pazar arayışı derdi de olmayacak. 300 kilogramdan fazla bu sezon propolis üretmeyi hedefliyoruz. Birlik olarak önümüzdeki yıllarda bal alımını da başlayacağız” şeklinde konuştu.

Üyelerimize eğitim vereceğiz

Gaziantep’te arıcılık sektörünü ileriye taşımak için her yıl arıcılık kursları düzenlediklerini belirten Koca, “Eylül ayının başında ikinci bal hasadı bitmiş olur. Sonrasında kış hazırlığı başlayacak. Yeni dönem hazırlıklarımız 2-4 eylül arasında olacak. Hatay Üniversitesinden bir hoca getirip arıcılarımıza eğitim vereceğiz. Büyükşehir belediyesi işbirliğiyle arıcılarımıza eğitim verip arıcılarımızı kışa iyi hazırlamak istiyoruz. Kışa iyi hazırlanan arıcılar önümüzdeki sezonu iyi geçirecek. Çünkü arıcıların yılbaşısı eylül ayında başlıyor. Her yıl sezon başında temel arıcılık kursları veriyoruz. Bu yılda sonbaharda da temel arıcılık kursu vereceğiz. Temel arıcılık kursları ile arıcılığa teşvik ediyoruz insanları” dedi.

Gençleri arıcılığa teşvik etmek lazım

Özellikle gençlerin arıcılık sektörüne teşvik edilmesi gerektiğini belirten Koca, “Gençleri arıcılığa teşvik etmek lazım. ve arıcılık sektörünün teşvik esilmesi gerekiyor. Arıcılığın bir gelecek vadetmesi gerekiyor. Arıcılık sektörü vadetmediği sürece gençlerimiz bu işe yönelmeyecektir. arıcılığa teşvik edilmesi lazım” dedi.

Türkiye’de ilk 10’a girmeyi hedefliyoruz

Türkiye’de 80 il birliği içerisinde en büyük hızla büyüyen birlik olduklarını belirten Koca, “79’uncu il birliği olarak kurulduk. Şuanda Gaziantep’te 603 üyemiz var ve yaklaşık 60 bin arı kovanımız var. Gaziantep Arıcılar Birliği olarak Türkiye genelinde 32. sırada kadar yükseldik. Çok hızlı bir şekilde büyüyerek gerek kovan sayısında gerek üye sayısında Türkiye’de ilk 10’a girmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Zahter balı için coğrafi işaret tescil belgesini alacağız

Zahter balı için patent başvurusunu yaptıklarını dile getiren Koca, “Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ile birlikte Antep Zahter Balı için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunduk. Süreç devam ediyor. Bu süreç yaklaşık 2 yıl sürüyor. Önümüzdeki yıla kadar zahter balın coğrafi işaret tescil belgesini almış olacağız inşallah” dedi.

Zahter balını dünyaya tanıtacağız

12-15 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali’nde (GastroAntep) Antep Zahter balını sergileyeceklerini belirten Koca, “12-15 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali’nde Büyükşehir standına zahter balını koyacağız. Festivalde zahter balının tanıtımını sağlayacağız. Ayrıca Yurt dışına numuneler gönderdik. Yurt dışı ile bağlantılar kurmaya çalışıyoruz. Bu bağlantıyı kurduktan sonra zahter balını dünyaya tanıtmış olacağız” dedi.

Destekleme başvuruları halen yapılmadı

Geçtiğimiz yıl arıcılar için kovan başına verilen 10 TL destekleme Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2019 yılı için 15 TL’ye çıkartıldı. Kovan başı desteklemenin 15 TL’ye çıkarıldığını ancak arı destekleme başvuruların halen alınmadığını belirten Koca, Biran önce destekleme başvuruların yapılmasını beklediklerini söyledi. Koca, “Bu yıl 20 Temmuzda bitmesi gereken destekleme başvuruları halen yapılmış değil. Arıcılarımız  bundan çok şikayetçiler. Halen destekleme başvuruları yapılmadı.

Destekleme başvurusuyla ilgili ciddi bir problem var. Bugünlerde yapılmayan sayılmayan kovanlar kışa doğru sayısı azalacak. Orada ciddi problemler ortaya çıkacak. Zaten verilen desteklemeler yeterli değil. Çünkü bir kovan arının ülke ekonomisine, bitkilerin tozlaşmasına, balın, propolsin, polenin, arısütünün üretilmesine, insan sağlığın faydası kat kat fazladır. Kovan başı en az 30 TL destek verilmesini beklerken 15 TL verilecek ve halen başvurular yapılmadı. Biran önce destekleme başvuruların yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

BAHRİ UÇAR