E Fatura programı; klasik fatura sistemini rafa kaldırıp bu konudaki ezberleri tümüyle bozmaktadır.

2013 senesinden bu yana aktif bir şekilde kullanılan e Fatura, dijitalleşme sürecinin önünü açmıştır. İşletmeler tarafından kullanılacak iyi bir e Fatura programı, önemli avantajları beraberinde getirir. Günümüzde e-Fatura programı seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, gelin birlikte inceleyelim.

Ankara-Erzincan Seferli Uçakta Bomba İhbarı Ankara-Erzincan Seferli Uçakta Bomba İhbarı

e Fatura programı seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Vergi Usul Kanunu kapsamında belli koşulları yerine getiren tüm mükellefler tarafından kullanılabilen bu önemli sistem, iş dünyasında alışılagelmiş fatura yöntemlerini rafa kaldırmıştır. Bu sayede şirketler; satış işlemlerini kayıt altına alabilir ya da fatura düzenleme/kesme/gönderme gibi temel işlemlerini gerçekleştirmektedir.

Normal koşullarda e-Fatura ve kâğıt fatura arasında hukuksal nitelik açısından bir fark yoktur. İşletmeniz için uygun ve verimli bir e-Fatura programını tercih etmeden önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar şunlardır:

●       Öncelikle e-Fatura sürecine başlamadan önce hem başvuruların hem de kaydın gerçekleştirilmesi şarttır.

●       Program, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından resmi düzeyde onay alması gerekir.

●       Öte yandan e-Arşiv faturanın standartlara uygun olması beklenir.

●       Programı kullanacak kişiler, rahat ve anlaşılır bir arayüzle karşılaşmalıdır.

●       Her e Fatura programı birbirinden farklı özellikler sunabilir. Bu nedenle de işletmenizin beklentilerini doğru belirleyip, bu beklentilerle aynı paydada buluşabilen programlara yönelmelisiniz.

●       Kullanacağınız program, entegrasyon konusunda sorunsuz olmalıdır. Öte yandan veri saklama/yedekleme ve müşteri desteği gibi konularda hızlı çözümler geliştirmelidir.

En iyi e Fatura programları

Günümüzde ticari hacmin genişlemesi ile beraber artan şirket sayısı, e-Fatura program opsiyonlarını da aynı paralellikte artırmıştır. Özel olarak pek çok program adından söz etmek mümkün olsa da burada önemli olan işletmenin ihtiyaçları ile örtüşen programları keşfetmektir. Fatura işlemlerini dijital alana taşıyan her bir program, farklı özelliklere ya da entegrasyon seçeneklerine odaklanır.

Bugün itibarıyla Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetki verilmiş entegratörler, vergi mükelleflerinin organizasyonlarını hızlandıracak yazılım çözümleri geliştirmektedir. En iyi programlar genel olarak bulut tabanlı güvenli depolama sistemleri, yoğun eğitimler gerektirmeyen pratik kullanımları ve veri aktarım kolaylığıyla fark yaratır.

Editör: Mehmet FENER