Ceyhan ilçesi merkezli 6,3 büyüklüğündeki depremin ardından Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, potansiyel faylar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
ETKİLENEN BÖLGELERDE AKTİF FAY HATTI RİSKİ
Prof. Dr. Pampal, Adana'nın etkilendiği 6 Şubat depremlerinden sonra kentte deprem konusunun gündeme geldiğini belirtti. Karataş-Yumurtalık Fayı, Misis-Andırın Fayı, İskenderun Fayı, Kozan Fayı, Savrun Fayı, Saimbeyli Fayı gibi aktif fay hatlarının bulunduğunu açıklayan Pampal, bu fayların 6 ila 7 şiddeti arasında depremlere neden olabileceğini ifade etti. Ayrıca, Adana'nın kuzeyinde bulunan "Saimbeyli makaslama zonu" adlı fayların da bölgedeki deprem riskini artırdığını vurguladı.
FAY HARİTASI ÇALIŞMALARI VE DEPREM TEHLİKESİ
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Çetin, Adana ve çevresindeki aktif fay hatlarına yönelik yürütülen TÜBİTAK, AFAD ve MTA destekli çalışmalar hakkında bilgi verdi. Fay haritası çalışmalarının, bölgedeki deprem riskinin daha sağlıklı öngörülebilmesi amacıyla yapıldığını açıklayan Çetin, bu çalışmaların bölgenin depremselliği ve fay hatlarının büyüklükleri konusunda önemli veriler sağlayacağını belirtti.
BETON KALİTESİ VE YAPI DENETİMİ UYARISI
Çukurova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Çağatay, bölgedeki binalardaki beton kalitesinin düşük olduğunu tespit ettiğini söyledi. Çağatay, yüksek yapılarla ilgili ayrı bir standart oluşturulması ve yapıların proje aşamasından itibaren detaylı bir denetimden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Beton kalitesi çok kötü. Yapılarımızı 50 yıl için yapıyoruz. Sadece 28 günlük beton mukavemet deneyi yaparak 50 yıl boyunca hizmet edecek yapının değerlendirilmesi yeterli değil." dedi.