Toprak Mahsulleri Ofisi buğday stoğunu eritebilmek amacıyla yeni bir dönemi başlatma kararı aldı. Un ihracatı sırasında kullanılan buğdaydan yıllardır talep edilen o uygulama artık sona erdi
Buğday ithalatı sırasında yıllardır uygulanan kota sistemi sonunda kaldırıldı. Buğdaya uygulanan %75'lik yerli hammadde tedariği karşılığında %25 ithal buğday izni ortadan kalktı. Uygulamanın sona ermesi ile birlikte piyasalarda ne gibi değişiklikler olur? sorusu da gündeme getirildi.
Toprak Mahsulleri Ofisi stoklardaki buğdayı eritmek için geçtiğimiz yıl Haziran ayında bir karar aldı. Alınan karar doğrultusunda kota sistemi uygulanmaya başlandı. Aradan geçen ayların ardından resmi açıklama yapıldı. 19 Mart itibarıyla işleme rejimi kapsamında uygulanan buğday ithalatında kısıtlamanın tamamen kaldırılmasına karar verildi.
Kota Sınırını Kaldırma Kararına Adım Adım! Süreç Nasıl Geçti?
Alınan kararla birlikte 9 aylık süreçte uygulanan kısıtlama sona ermiş oldu. Artık un sanayicileri kotasız olarak buğday ithalatı sağlayabilecek. Sektör temsilcileri bu konuda ne söylüyor? TMO'nun açık yığındaki fazla stokları erimeye başladı. Stoklar istenen seviyeye gelmiş durumda. Önümüzdeki dönemde ise olası bir kuraklık riskine karşılık kota sistemi şu an için kalkmış bulunuyor.
Geçtiğimiz yıl 21 Haziran tarihinde %85, iç piyasa %15 ithalat olmak üzere kota uygulaması başlatıldı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nden satın alınacak her 85 ton için sadece 15 ton buğday ithalatına izin verilmişti. Yurt dışındaki piyasaları fiyat dengesine ulaştırarak rekabeti gözetebilmek amacıyla bu oran üzerinde kısa süre sonra değişiklik yapıldı. Yerli de %75 ithal de %25 olacak şekilde güncellendi. 27 Mart tarihi itibariyle alınan kararla ise bu kota tamamen kaldırıldı.