Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan, Ramazan ayında gerçekleştirilen denetimlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Karayılan, “İl Müdürlüğü olarak ilimizde gıda güvenilirliğini teminen yürüttüğümüz gıda ve kontrol hizmetleri, ramazan ayı boyunca da aksatılmadan yürütülmüştür. Bu kapsamda İl ve ilçe Müdürlüğümüz bünyesinde gıda denetim ve kontrol hizmetleri için aktif 77 Gıda Kontrol Görevlisi personel ile 15 özel teknik donanımlı araç hizmet vermektedir.”
RAMAZAN KOLİLERİ KONTROL EDİLDİ
Ramazan Paketi ve kolilerinin de denetlendiğini aktaran Karayılan, “Müdürlüğümüz Gıda Kontrol Görevlileri tarafından; ramazan ayı nedeniyle tüketimi artan unlu mamuller, ekmek, pide, tatlı, baklava, şeker ve şekerli mamuller üretimi ve satışı yapan işyerlerinin denetimlerine ağırlık verilmiştir. Özellikle “ramazan paketi” adı altında muhtelif gıdaların bir arada yer aldığı paketlerin satış ve dağıtımının yapıldığı işyerlerine yönelik denetimlerde paket içeriğinde bulunan gıdaların son tüketim tarihi ile etiket bilgileri kontrol edilmiştir.”
83 FİRMAYA UYARI!
Gece Denetimlerine de hız verdiklerini aktaran Karayılan, “İlimiz kontrol görevlilerince özellikle işletmelerin iftar sonrasında yoğunluk kazanması nedeniyle gece denetimleri yapılmıştır. Yapılan denetimlerde asgari teknik ve hijyenik şartları sağlamayan işletmelere gerekli süre verilmiş ve idari yaptırım uygulanmıştır. Teknik ve hijyenik şartlarını düzeltmeleri, eksiklerini gidermeleri için 83 gıda işletmesine süre verilmiş olup gerekli ikazlar yapılmıştır.”
3 BİN 276 FİRMA DENETLENDİ
Denetim ve İdari para cezası verilerini de paylaşan Karayılan, “Ramazan ayı nedeniyle tüketim alışkanlıklarında oluşacak değişiklikler dikkate alınarak tüketimi artması muhtemel ürünlerin üretimini yapan/piyasaya arz eden 3276 gıda işletmesine resmi kontrol yapılmıştır. Bununla birlikte doğrudan veya dolaylı olarak insan sağlığını tehdit eden ve mevzuata aykırı olan durumlarda işletmelere yasal işlem uygulanmıştır Denetimler sonucunda gıda güvenliğini sağlayamayan ve halk sağlığı için risk arz eden 97 işletmeye 6 milyon 373 bin 174 TL idari para cezası uygulanmıştır. İşletmelerde yapılan denetimlerde firmalarımızın teknik ve hijyenik şartlarındaki eksiklikler giderilmeye çalışılmış ve Türk Gıda Kodeksi Etiketleme ve Tüketiciyi Bilgilendirme Yönetmeliği hakkında bilgilendirme çalışmalarında bulunulmuştur.”
GIDA ÜRÜNLERİNDEN NUMUNE ALINDI
Açıklamalarını sürdüren Karayılan, “Yine ramazan ayı içerisinde farklı gıda ürünlerinden 294 adet numune alınmış olup 7 ürünün analiz sonucu olumsuzdur. Ramazan Bayramının yaklaşması sebebiyle tüketimi artan baklava sektörüne yönelik denetim ve resmi kontrollere ağırlık verilmiştir. Baklava üretimde kullanılan iç antepfıstığından ve sadeyağlardan numune alınmıştır. 8 adet iç antepfıstığında boya aranması ve aflatoksin analizleri yapılmıştır. Sadeyağda ise bitkisel yağ aranması analizi yapılmıştır. Alınan numunelerin analiz sonuçlarının Türk Gıda Kodeksine uygun olduğu tespit edilmiştir.”
RAMAZAN AYINDA KONTROLLER SIKLAŞTIRILDI
Taklit-Tağşişe yönelik çalışmalara önem verdiklerini kaydeden Karayılan, “Rutin denetimlerin yanı sıra son zamanlarda taklit tağşiş olaylarının artış gösterdiği ürün gruplarına yönelik denetimlerimize ağırlık verilmiş olup bu kapsamda olumsuzluk tespit edilen ürün ve işletmeler hakkında idari yaptırım yoluna gidilmiştir. Ramazan çadırlarına yönelik yemek üreten hazır yemek işletmelerine de ramazan ayı boyunca kontrol ve denetimler sıklaştırılmış olup hammadde ve son ürünlerden numune alınmıştır.”
İHBAR VE ŞİKAYETLER ANINDA DEĞERLENDİRİLİYOR
İhbar ve Şikayetleri değerlendirdiklerinin altını çizen Karayılan, “İlimiz gıda kontrol görevlilerince; 0530 843 5252 nolu whatsapp ihbar hattımıza, Alo 174 Gıda Hattına ve sosyal medya hesaplarımıza gelen ihbar ve şikayetler mesai mefhumu gözetilmeksizin en kısa sürede değerlendirilerek gerekli iş ve işlemler yapılmaktadır” diyerek sözlerini noktaladı.