Genellikle enseden başlayan baş ağrısı, kulakta çınlama ve uğultu, baş dönmesi gibi belirtilerle kendini gösteren hipertansiyon sinsice ilerleyerek kalp yetersizliğine de zemin hazırlayabiliyor.
TANSİYON NEDEN YÜKSELİR
Küçük tansiyon neden yükselir ve büyük tansiyon neden yükselir soruları neticesinde yapılan araştırmalar küçük tansiyonu yüksek olan insanların çoğunda tansiyonun yükselme sebebini bir hastalığa ya da sebebe bağlamamıştırlar. Yani küçük tansiyonun yükselmesinde bir hastalığın etkisi yoktur. Bu yüksek küçük kan basıncı çeşidine Primer, birincil yada esential izole diyastolik hipertansiyon denmektedir. Bazen IDH tansiyon tiroid problemi, böbrek hastalığı ve uyku apnesi sendromu sebep olabilir. BU sebeplerden çıkan küçük tansiyona da ikincil izole diyastolik hipertansiyon denir. Küçük tansiyon; Endokrin problemi, Böbrek ile ilgili problemler, Uyku apnesi sendromu, Aşırı alkol tüketimi, Ağızdan alınan doğum kontrol hapları, Kortikosteroidler, Nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar ile yükselebilmektedir.
Bütün bunların yanı sıra birçok kişi göz tansiyonu neden yükselir sorusunu da sıkça sormaktadır ve burada en merak edilen şey ise tansiyon nasıl düşürülür sorusunun yanıtıdır.
YÜKSEK TANSİYONUN RİSKİNİ ARTIRAN FAKTÖRLER?
Yaş: İleri yaş hastalığı olarak bilinen hipertansiyonun görülme yaşı, dünyada ve Türkiye’de giderek düşüyor. Özellikle hareketsiz ve stresli yaşam, alkol ve sigara tüketimi, aşırı kilo özellikle santral obezite denilen göbek yağlanması ve tuz kullanımının çok olması kan basıncı yüksek genç bir grubun oluşmasını sağlamış, hatta 13-14 yaşlarından itibaren hipertansiyon görülme sıklığı artmıştır.
Cinsiyet: 50 yaşın altındaki grup ele alındığında erkeklerde daha sık görülür. 55 yaşından sonra ise kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır.
Kalıtım: Yüksek tansiyonlu kişilerin yaklaşık %60'ında ailede de tansiyon yüksekliği söz konusudur.
Aşırı kilo: Aşırı kilosu olanların yaklaşık %40'ında yüksek tansiyon görülmektedir.
Diyabet yani şeker hastalığı: Şeker hastalarında yüksek tansiyona çok sık rastlanır.
Aşırı tuz tüketimi: Yüksek tansiyona yol açan nedenlerden biridir.
Hareketsiz yaşam: Hareketsizlik yüksek tansiyon görülme olasılığını artırır.
Alkol tüketimi: Sık ve fazla alkol kullananlarda yüksek tansiyon görülme sıklığı artar.
Stres: Yüksek tansiyonun ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.
MEHMET FENER