Kandilli Rasathanesi ve AFAD güncel deprem listesini her gün yeniliyor. Son anda yaşanan depremlerin merkez noktası, zamanı ve büyüklüğü AFAD ve Kandilli tarafından duyuruluyor. Kandilli Rasathanesi’nin verdiği bilgilere göre 14 Aralık Perşembe günü Kandilli ve AFAD güncel deprem listesinde yer alan depremler…

DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ NASIL BELİRLENİR?

Dünyada olan depremlerin büyüklüğü çoğunlukla Richter ölçeği ile belirlenir. Bu ölçek 1935 yılında Kaliforniya Üniversitesi’nde Charles Richter tarafından ortaya çıkarılmıştır. Depremin büyüklüğü ve şiddeti farklı şeylerdir. Büyüklük, sadece bir ölçü ile depremin yarattığı etkiyi gösterir. Şiddet ise daha çok hasar ile ilgilidir.

DEPREMLERİN NE ZAMAN OLDUĞU TAHMİN EDİLEBİLİR Mİ?

Depremlerin hangi yerlerde olacağı, bugün jeolojik ve jeofizik alanında yapılan çalışmalarla anlaşılabilmektedir. Fakat depremlerle ilgili çok büyük bir gelişme sağlanmış olsa da, depremin ne zaman veya ne büyüklükte olacağı şu an için kesin olarak tahmin edilememektedir.

TÜRKİYE’DE HANGİ YERLERDE DEPREM OLUR?

Türkiye’nin neredeyse her yerinde depremler olmaktadır. Ama bazı yerlerde deprem tehlikesi, Türkiye’nin diğer yerlerine göre çok daha fazladır. Aşağıda Türkiye’nin deprem haritasını inceleyebilirsiniz.

DEPREM ÖNCESİ HAZIR OLUN

Türkiye’de oturuyorsanız ve oturduğunuz yer deprem açısından riskli bir yer ise, yapmanız gereken pek çok işlem vardır. Deprem öncesinde yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir; Oturduğunuz veya çalıştığınız yerin deprem yönetmeliklerine uygun olarak yapıldığından emin olun. Eğer eviniz veya iş yerinizin güvenliğinden kuşku duyuyorsanız, kamu kurumlarına başvurarak gerekli kontrollerin yapılmasını isteyebilirsiniz. Deprem başta olmak üzere doğal afetler yüzünden zarar görebileceğinizi aklınızdan çıkarmayın ve kesinlikle sigorta yaptırın. Deprem sırasında ve sonrasında neler yapmanız gerektiğini aileniz ile belirlemeniz çok önemlidir. Böylece depremi herhangi bir sorun çıkmadan rahatça geçirebilirsiniz. Bunun için acil durum planı yapmanızı tavsiye ederiz. Acil durum telefonları kesinlikle not alınmalı ve cüzdanınızda bulundurmanızın yanında buzdolabı gibi kolayca görülebilecek yerlere de yapıştırılmalıdır. Telefon hatlarını boşaltmak için yakınlarınız arasından bir iletişim görevlisi seçin. Seçeceğiniz iletişim görevlisi mümkünse sizden uzak bir şehirde oturan bir yakınınız olsun. Çünkü aynı bölgede iletişim kurmaya çalışmanız halinde ona telefonla ulaşamayabilirsiniz. Ama farklı illeri aramanız daha kolay olacaktır. Böylece herkes birbirinden haberli olabilir. AKUT Arama Kurtarma Derneği ile birlikte Genel Bilgi Teknolojileri Ltd. Şti. tarafından geliştirilen “Güvendeyim” uygulamasını yükleyin. Güvendeyim ile tek tuşla sevdiklerinize otomatik olarak konumunuzu gönderebilir ve “iyi” olduğunuzu onlara hızlıca haber verebilirsiniz. Sıvı deterjan veya çamaşır suyu gibi ev tipi kimyasal maddeleri ayrı ayrı saklayın ve birbirleri ile temas ettirmeyin. Evinizdeki devrilebilecek eşyaları sağlamlaştırın. Pencereler deprem sırasında kırılabilir. Bu yüzden pencereleri kesinlikle perde ile kullanın ve ev içerisinde hep terlik ile gezin. Aile bireyleri ile buluşacağınız noktayı belirleyin. Depremin ardından 72 saat boyunca yardım alamasanız bile hayatınızı rahatça sürdürebilmenizi sağlayacak acil durum çantasını hazırlayın.

DEPREM OLDUĞUNDA NE YAPMALISINIZ?

Deprem olduğunda ne yapmanız gerektiği de deprem öncesinde yapmanız gerekenler kadar önemlidir. Deprem olduğunda olabildiğince sakin olmanız ve yanınızdaki kişileri de sakin olmaya çağırmanız gerekir. Bunun yanında yapmanız gerekenler nerede olduğunuza göre değişir. Deprem olduğunda bina içindeyseniz; Yere uzanıp bacaklarınızı karnınıza doğru alın, Baş bölgenizi korumak için yastık ya da başka bir cisim kullanın, Deprem sırasında kanepe gibi salınım yapan ağır ve büyük cisimlere yapışarak onlarla hareket edip sizi ezmemelerini sağlayın. Bu hareketler toplamına “YAT-KORUN-YAPIŞ” adı veriliyor ve deprem olduğunda kapalı alanlarda uygulanması gerekiyor. Bu hareketler dışında; Asla merdiven ya da asansörleri kullanmaya kalkmayın, Tehlikeli cihaz, eşya ya da maddelerden olabildiğince uzak durmaya çalışın, Telefonları boş yere meşgul etmeyin, Pencerelere yaklaşmayın ve balkondaysanız hemen evin iç kısımlarına geçmeye çalışın. Depreme açık alanda yakalandıysanız; Bir diziniz yere diğeri ise gökyüzüne bakacak şekilde oturun, Kafanızı kollarınızın arasına alıp kapanın, Ağaç ve elektrik direği gibi hem yüksek hem de devrilebilecek cisimlerden uzaklaşın, Bir yere yapışabiliyorsanız yapışın. Bu hareketler toplamına “OTUR-KAPAN” adı veriliyor ve depreme açık alanda yakalananların bu yöntemi uygulaması gerekiyor. Bunun yanında, size zarar verebilecek yükseklikteki binalardan ve toprak kayması olabilecek alanlar gibi tehlikeli bölgelerden olabildiğince uzaklaşın.

DEPREM BİTTİKTEN SONRA NE YAPMALISINIZ?

Deprem bittikten sonra da sakin olmak çok önemlidir. Böylece panik gibi istenmeyen sorunların önüne geçebilirsiniz. Deprem bittikten sonra yapmanız gerekenler, deprem olduğunda yapmanız gerekenler gibi nerede olduğunuza göre farklılık gösterir. Kapalı alanda depreme yakalandıysanız yapmanız gerekenler şunlardır; Öncelikle kendinizi güvenceye alın, Varsa, yanınızdaki diğer insanların güvenliklerinden de emin olun, Acil durum planına uyarak yapıyı boşaltın, Mekanı terk ederken acil durum çantanızı yanınıza alın, Yerinizden çıkarken doğal gaz, elektrik ve su gibi şebeke bağlantılarını kapatın, Cadde ve sokakları acil yardım araçları için boş tutun, Artçı depremlere karşı hazırlıklı olun. Depreme açık alanda yakalandıysanız yapmanız gerekenler şunlardır; Öncelikle kendinizi güvenceye alın, Yanınızdaki insanları kontrol edip yaralılar varsa 112’yi arayın, Acil durum planına uyarak bölgeyi boşaltın, Yıkılma tehlikesine karşı binalardan ve kopma tehlikesine karşı enerji bağlantılarından uzak durun.”

Son depremlerin listelerine aşağıdaki linklerden ulaşılabilir.

AFAD son depremler listesi

Kandilli Rasathanesi son depremler listesi

MEHMET FENER

Editör: Mehmet FENER