Ramazan Bayramı öncesinde fıstıktaki hile gıda uzmanları tarafından açığa çıkarıldı. Maliyeti düşürebilmek için baklava da kullanılan malzemelerde mağduriyet yaşanmaması için uyarı gecikmedi.
Uzmanlar özellikle Ramazan Bayramı öncesi vatandaşları uyarıyor. Baklavada maliyeti düşürebilmek amacıyla hileli ürünler kullanılabiliyor. Özellikle baklavayı ucuza getirebilmek için farklı senaryolar hazırlanıyor. Vatandaşa kumpas kuruluyor. Uzmanlar bu konuda özellikle vatandaşları uyarıyor.
Bayram öncesinde 400 TL'nin altında olan baklavalar beklendiği gibi pekte gerçekçi değil. Baklavanın ucuza getirilmesi için bazı markaların oldukları malzemeler de sahteciliğe başvurdukları öğrenildi. Baklavada kullanılacak olan ceviz yerine yer fıstığı fıstık yerine ıspanak bazen bezelye veya çekirdek içi kullanıldığı öğrenildi.
Baklavanın Kilosu Aslında Ne Kadar Olmalı?
Üretimde maliyeti düşürmek amacıyla hazırlanan bu hileli ürünler maliyeti azaltırken fiyatlarda da düşmeyi tetikliyor. Fakat sağlığı da bir o kadar olumsuz etkiliyor. Tatlı hazırlanırken kullanılan şerbet hazır. Bu ürünlerin çoğunda yer fıstığı bazen çekirdek içi oluyor. Yeşil bir görüntü oluşturabilmek içinse gıda boyası kullanılıyor.
Şeker yerine glikoz tercih ediliyor. Şu anda piyasalarda cevizli baklavanın kilosu 400 TL ile 600 TL arasında değişiyor. Antep fıstıklı baklava ise 800 TL ile 1.000 TL arasında değişiyor. Kilosu 400 TL'nin altında olan bir baklavanın içerisinde istenmeyen gıdalar olma oranı oldukça yüksek. Bu durum sağlığı da riske atıyor.