Peynirde Yeni Düzenleme: Tüketici Yanıltılmasına Son

Tarım ve Orman Bakanlığı, peynir üretimi ve satışı ile ilgili yeni bir düzenleme hazırlığında. Bu düzenlemeye göre, eritme peynirlerin yöresel peynir olarak satılması ve kaşar peyniri adı altında pazarlanması yasaklanacak. Bakanlık, hazırladığı taslağı kamuoyunun görüşüne açtı ve geri bildirimlerin ardından nihai düzenlemeye son şekli verilecek.

Tüketicilerin Yanıltılmasının Önüne Geçilecek

Peynirde Yeni Duzenleme Geliyor Artik Bu Sekilde Satilamayacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'ni güncellemeye hazırlanıyor. Bu düzenlemeyle, tüketicilerin yanıltılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Yeni düzenlemeye göre, eritme peynirlerin kullanım amacına ilişkin ifadeler, gıdanın adı yerine kullanılamayacak. Ayrıca, eritme peynirin yöresel peynirleri çağrıştıracak şekilde üretilmesi ve kaşar peyniri adıyla satılması yasaklanacak.

Etiketlerde Değişiklikler

Peynirde Yeni Duzenleme Geliyor Artik Bu Sekilde Satilamayacak 1

Mevcut durumda eritme peynir etiketlerinde yazı puntosunun en az 12 milimetre olması zorunlu. Yeni düzenlemeyle birlikte, gıdanın adının yazımında punto büyüklüğü en az 3 milimetre olacak. Bu sayede, tüketicilerin doğru bilgiye ulaşması sağlanacak.

Çeşni Oranı ve Bileşenler

Yeni düzenleme ile peynirlerde çeşni oranı da yüzde 6 ile sınırlandırılacak. Ayrıca, sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar ve tahıl gibi bileşenlerin ezme ya da püre şeklinde kullanılması yasaklanacak. Bu değişiklikler, peynirlerin içeriğinde netlik sağlamak ve tüketiciyi yanıltıcı bilgilerin önüne geçmek amacıyla yapılacak.

Kamuoyunun Görüşüne Açıldı

Bakanlık tarafından hazırlanan taslak, kamuoyunun görüşüne açıldı. Gelen görüşler değerlendirildikten sonra taslağa son hali verilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı, geçtiğimiz Nisan ayında da tüketicilerin korunması amacıyla gıda etiketlerinde yeni bir düzenlemeye gitmişti. Bu düzenlemeye göre, gıdanın adında ve etiketinde, özelliklerini taşımadığı başka bir gıdanın adıyla birlikte “...tadında”, “...lezzeti”, “...keyfi” gibi ifadelerin kullanılması yasaklanmıştı.

Kaynak: Haber Merkezi