Geleneksel İslam tarihleri genelde bu rivayeti kabul etmekte Hz. Hatice'nin Resulullah (sav) ile evlendiğinde 40 yaşında olduğunu söylemektedir.
Fakat ben bu görüşü abartılı buluyorum. Zaten 40 ifadesi bile yaşın yuvarlatıldığını göstermektedir ki bazı kaynaklar da 37 olduğu bile söylemektedir.
Ayrıca, Resulullah (sav) ile evlenen Hz. Hatice bir rivayete göre 6, başka bir rivayete göre 7 çocuk doğurmuştur. 40'dan sonra bir kadının 7 çocuk doğurması imkansız olmasa da bir kadın için yorucudur.
Bu düşünce konuyu araştırmama sevk etti ve bu konuda İbn Sa'd'ın Tabakatında (İbn Sa‘d, VIII, 17) Hz. Hatice ile evlendiğinde, Hz. Hatice'nin 27 yaşında olduğuna dair bir rivayet ile karşılaştım. Gerçi, ortodoks görüşe aykırı olduğu için hemen zayıf diye nitelense de sonraki süreçlere ve yaşanan olaylara daha uygun düştüğü için bu görüşün kabul edilmesi gerektiğini düşünmekteyim.
Bunu kabul ettiğimizde 25 yaşında olan Peygamberimizin 27 yaşında olan dul bir kadın ile evlenmesi yaş açısından normal kabul edilir.
Ayrıca, Mekke'nin zenginleri ve önemli ailelerinin güzelliğinin dillere destan olduğu bir kadın ile evlenmek istemeleriyle ilgili rivayetler de onun sanılanın aksine genç bir dul olduğu görüşünü kanıtlamaktadır.
ek
Peygamberimizin Hz. Hatice'den doğan çocukları
Peygamberimiz (a.s.)ın, Hz. Hatice´den, iki erkek, dört kız çocuğu doğdu.
Hz. Hatice´den ilk doğan erkek çocuğu, Hz. Kasım´dı ve Peygamberimiz (a.s.), ondan dolayı "Ebu´l-Kasım=Kasım´ın Babası" künyesini taşırdı,
Hz. Kasım yürüdüğü, iki yaşında bulunduğu sırada vefat etti.
Peygamberimiz Aleyhisseiamın bütün çocuklarının doğum ebesi, Safiyye binti Abdulmuttalib´in cariyesi Selma Hatundu.
Selma Hatun, Hz. Fâtıma´nın oğullarının da doğum ebesi idi.
Peygamberimiz Aleyhisseiamın, İslâm devrinde Hz. Hatice´den ikinci erkek çocuğu doğup, kendi sine Abdullah ismi verilmişti.
Hz. Abdullah, Tayyib ve Tahir diye de anılırdı. Bazı rivayetlerde Tayyib ve Tahir'in iki farklı çocuk olduğu da belirtilmektedir. İki farklı kişi olarak kabul edersek o zaman Hz. Hatice'den 7 çocuğu doğmuş olmaktadır.
Peygamberimiz Aleyhisseiamın oğlu Hz. Kasım´dan sonra Hz. Hatice´den ilk doğan kızı, Hz. Zeyneb idi.
Hz. Zeyneb Peygamberimiz Aleyhisseiamın kızlarının en büyüğü idi. Hz. Zeyneb doğduğu zaman, Peygamberimiz (a.s.) otuz yaşında bulunuyordu.
Peygamberimiz Aleyhisseiamın, Hz. Zeyneb´den sonra, kızı Hz. Rukayye (Rukiyye) doğdu. Hz. Rukayye doğduğu zaman, Peygamberimiz (a.s.) otuzüç yaşında idi.
Hz. Rukayye´den sonra, Hz. Ümmü Külsûm doğdu.
Hz. Ümmü Külsûm´dan sonra, Hz. Fâtıma doğdu.
Hz. Fâtıma´nın doğumu, Kureyşlilerin Kabe´yi yeniden yaptıkları yıla rasflar.
Bu da, Peygamberimiz (a.s.)a Peygamberlik gelmeden beş yıl önce olup o zaman Peygamberimiz (a.s.) otuzbeş yaşında bulunuyordu.
KAYNAK
Dayandığım delilin Arapça orjinal metnini ekliyorum. Arapça olmasassa inandırıcı olmuyor ya...
أَخْبَرَنَا هِشَامُ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ السَّائِبِ عَنْ أَبِيهِ عَنْ أَبِي صَالِحٍ عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ قَالَ:
كَانَتْ خَدِيجَةُ يَوْمَ تَزَوَّجَهَا رَسُولُ اللَّهِ - صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ - ابْنَةَ ثَمَانٍ وَعِشْرِينَ سَنَةً ومهرها اثنتي عَشْرَةَ أُوقِيَّةً. وَكَذَلِكَ كَانَتْ مُهُورُ نِسَائِهِ.
الكتاب: الطبقات الكبرى
المؤلف: أبو عبد الله محمد بن سعد بن منيع الهاشمي بالولاء، البصري، البغدادي المعروف بابن سعد (المتوفى: 230هـ)
تحقيق: محمد عبد القادر عطا
الناشر: دار الكتب العلمية - بيروت
الطبعة: الأولى، 1410 هـ - 1990 م
عدد الأجزاء: 8
Türkçesi: Bize Hişam b. Muhammed b. es-Saib haber verdi. O babasından, o Ebu Salih'ten, o da İbn Abbas'tan şöyle dediğini rivayet etti:
Hadice, Peygamber ile evlendiği sırada yirmi sekiz yaşında idi. Mihr olarak da on iki ukiyye verdi. Diğer hanımlarının mihri de bu şekilde idi.
Kaynak. İbn Sa'd, Tabakatul Kübra. c.8. s. 13