Hazine ve Maliye Bakanlığı, yüksek harcama yapıp düşük gelir beyan eden ya da hiç gelir beyanında bulunmayan kişilerle ilgili geniş çaplı bir inceleme başlattı. Bu kapsamda, 800 kişi lüks harcamaları nedeniyle tespit edildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), yüksek tutarda harcama yapıp düşük gelir beyan eden ya da hiç gelir beyanında bulunmayan kişileri takibe aldı. Bu incelemeler sonucunda, aylık harcamaları 5 milyon liranın üzerinde olan 800 kişi tespit edildi.

Para88

Bakanlıktan alınan bilgilere göre, VDK Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Vergide adalet ve etkinliği artıracağız; çok kazanandan çok vergi alacağız. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele ederek bütçe finansmanını iyileştiriyoruz." mesajı doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.

İnceleme ve İlk Tespitler

VDK'nin radarına takılan kişiler arasında lüks araçlar kullanan, lüks tüketim harcamaları yapan ve gelir beyanında bulunmayan bireyler bulunuyor. Vergi müfettişleri, bu kişilerin harcamalarını inceleyerek gelir kaynaklarını tespit edecek ve bu gelirlerin vergilendirilmesini sağlayacak. Bazı kişilerin aylık harcamalarının 10 milyon lirayı bulduğu belirtildi.

IBAN Üzerinden Tahsilatlar

15 Bin Tl’ye Iban Kiralayanlar Yandı! (2)

VDK, müşterilerini IBAN üzerinden ödemeye yönlendiren ve bu işlem karşılığında fiş veya fatura kesmeyen işletmeleri de sıkı takibe alıyor. IBAN hesabı sahiplerine gelir kaynağının tespiti için detaylı sorular yöneltiliyor. Hesaplarını başkalarına kullandırmanın suç olduğu belirtilerek hesap sahipleri bilgilendiriliyor. İlk tespitlere göre, IBAN hesapları aracılığıyla tahsilat yapılmasına aracılık edenler genellikle şirket ortakları, çalışanları veya mükellef yakınları.

"Mail Order" Yöntemi

VDK, özellikle e-ticaret ve mobilya sektörlerinde kullanılan "mail order" yöntemini de incelemeye aldı. Bu yöntemle yapılan tahsilatlar, vergisel riskler nedeniyle takip ediliyor. Satış karşılığı fatura veya fiş düzenlenmeyen durumlar izlemeye alındı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelir kayıplarını önlemek ve vergi adaletini sağlamak amacıyla yürüttüğü bu denetimlerin devam edeceğini belirtti.

Kaynak: AA