Yılbaşı sofrasına hem görsel hem de damak zevki olarak çok yakışacak Klasik Yılbaşı Kurabiyesi (Klasik Gingerbread Cookie) Nasıl Yapılır? Gingerbread Tarifi…

Yılbaşı yaklaşırken, evlerde mis gibi kokan zencefilli kurabiyeler hazırlamaya ne dersiniz? Zencefilli kurabiye, yani Gingerbread, Batı kültürünün vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Özellikle Birleşik Krallık, Man Adası, Avustralya, Yeni Zelanda ve eski İngiliz sömürgelerinde çok sevilen zencefilli kurabiyeye "zencefil fıstığı" (ginger nuts) da deniyor. Zencefilli kurabiye, bisküvi kıvamında, zencefil aromalı bir atıştırmalık. Zencefilin yanı sıra tarçın, pekmez, küçük hindistan cevizi ve diğer baharatlarla da lezzetlendiriliyor. Zencefilli kurabiyeleri istediğiniz şekilde kalıplarla kesip, üzerlerini renkli şekerlemelerle süsleyebilirsiniz. Yılbaşı sofrasına hem görsel hem de damak zevki olarak çok yakışacak bu kurabiyeleri yapmak için gerekli malzemeleri ve yapılışını sizin için derledik.

ZENCEFİLLİ KURABİYE İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

- 300 gram un

- 150 gram şeker

- 100 gram tereyağı

- 1 adet yumurta

- 1 çay kaşığı karbonat

- 4 yemek kaşığı pekmez

- 1'er tatlı kaşığı zencefil, yenibahar, karanfil, muskat ve tarçın

ZENCEFİLLİ KURABİYE NASIL YAPILIR?

- Öncelikle un, karbonat ve baharatları bir kaba eleyin. Tereyağını küçük parçalara bölüp ekleyin ve parmak uçlarınızla karıştırarak ekmek kırıntısı kıvamına getirin.

- Şekeri de ilave edip tahta bir kaşıkla iyice karıştırın.

- Başka bir kapta pekmez ve yumurtayı çırpın. Unlu karışımın ortasını havuz gibi açıp pekmezli yumurtalı karışımı buraya boşaltın. Hamuru yoğurun ve sert bir hamur elde edin.

- Hamuru streç filme sarıp buzdolabında yarım saat dinlendirin.

- Hamuru unlanmış bir tezgah üzerinde yarım santimetre kalınlığında açın. İstediğiniz şekillerde kalıplarla kesin. Kurabiyeleri yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine dizin.

- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-12 dakika pişirin. Kurabiyeleri fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakın.

- İsterseniz kurabiyelerin üzerini renkli şekerlemeler, çikolata veya glazür ile süsleyebilirsiniz.  

Editör: Bahri Uçar