İsrail askerlerinin Filistinlilere yönelik cinsel işkence uyguladığı anların güvenlik kamerası kayıtları yayımlandı. Negev Çölü'ndeki Sde Teiman gözaltı merkezinde tutulan Filistinli bir mahkûma yapılan cinsel işkence, Kanal 12 televizyonunda yayınlanan görüntülerle ortaya çıktı.

Güvenlik Kamerası Kayıtları

Israil Iskence Goruntusu

Görüntülerde, tellerle çevrili bir alanda yüzüstü yatan çok sayıda Filistinli görülüyor. İsrail askerleri, yerde yatan bir Filistinliyi alarak başka bir bölgeye götürürken kayda geçiyor. Olayın en dikkat çekici kısmı ise askerlerin, cinsel işkence anlarını kalkanlarla gizlemeye çalışması. Kanal 12'nin haberinde, askerlerin muhtemelen güvenlik kameralarının farkında oldukları ve bu nedenle eylemlerini kalkanlarla gizlemeye çalıştıkları ifade edildi.

İşkencenin Detayları

Israil Iskence

Haberde, İsrail askerlerinin bir Filistinlinin anüsüne cisim sokarak cinsel işkence yaptıkları belirtildi. İşkenceye maruz kalan Filistinli, kanlar içinde hastaneye kaldırıldı. Bu vahim olay, İsrail'de büyük yankı uyandırdı.

Cinsel işkence olayının ortaya çıkmasının ardından, İsrail askeri polisi 29 Temmuz'da Sde Teiman'a gelerek 10 İsrail askerini gözaltına almak istedi. Ancak askerlerin direnmesi sonucu olaylar çıktı. Başta aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich olmak üzere bazı İsrailli bakanlar, cinsel işkence uygulayan askerlere destek mesajları verdi. Bu mesajların hemen ardından, milletvekillerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda aşırı sağcı İsrailli, Sde Teiman'a baskın düzenledi.

Aşırı sağcı gruplar, gözaltına alınan askerlerin götürüldüğü askeri mahkemenin bulunduğu Beit Lid üssüne de zorla girdi. Bir gün içinde iki askeri üsse baskın düzenlenmesi, İsrail'de yoğun tartışmalara yol açtı.

Gözaltına alınan 10 askerden 5'i İsrail mahkemesince serbest bırakılırken, diğerlerine ilişkin soruşturma devam ediyor. İsrail mahkemesi, cinsel işkenceyle suçlanan 5 askerin gözaltı sürelerini 11 Ağustos Pazar gününe kadar uzattı.

Sde Teiman İşkence Merkezinin Geçmişi

Israil Askerlerinin Cinsel Iskence Yaptigi Goruntuler Ortaya Cikti

İsrail'in güneyinde bulunan ve Gazzelilerin tutulduğu Sde Teiman gözaltı merkezi, sık sık işkence olaylarıyla gündeme geliyor. New York Times gazetesinde geçen ay çıkan bir haberde, Sde Teiman'da tutulan Gazzelilerin, gözleri bağlı ve elleri kelepçeli şekilde günde 18 saate kadar yerde sessizce oturtulduğu belirtilmişti. Haberde, gözaltı merkezine getirilen Filistinli tutukluların burada 3 aya kadar kaldığı ve sorgulama süreçlerinde birçok kişinin insanlık dışı muameleye ve işkenceye maruz kaldığı kaydedilmişti. Burada tutulan ve daha sonra serbest bırakılan bazı Gazzeliler, maruz kaldıkları işkenceleri dile getirmişti.

Kaynak: AA