İkinci el otomobil piyasasındaki durgunluk devam ediyor. Fiyatlar ise ortalama yüzde 25 geriledi. Oto galericiler piyasadaki durgunluğun bir süre daha devam edeceğini söyledi.
Son dönemde akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar, kredi faiz artışları ve yediemin otoparklarındaki hacizli araçların satışa çıkarılmasıyla ikinci el araç piyasasında durgunluk yaşanırken, fiyatlarda da ciddi düşüş yaşandı.
Otomotiv uzmanlarına göre ikinci el araç piyasasındaki fiyatlar temmuz ayından bu yana yüzde 25 civarlarında bir düşüş yaşadı. Fiyatların düşmesi ve piyasadaki araç bolluğu nedeniyle birçok uzman araç almak için tam zamanı dedi.
Sektörde ki galerici esnafı ise artan faiz oranları nedeniyle vatandaşlar araç almak yerine paralarını bankaya yatırmasından dertli. 
Araçların satılmadığını belirten galerici esnafı Mehmet Çelik, ‘’1 milyon liraya araç almak yerine, faize yatırmak daha cazip geliyor. Faiz oranının bu kadar artması altın, döviz ve borsanın yüksek olması vatandaşı yatırım yapmaya itiyor. Orta sınıf kredi çekmeden araç alamıyor. Kredi faizleri çok yüksek olduğu için araç alınamıyor.’’ dedi.


MASRAFLARDA CAYDIRICI BİR ETKEN 
Araç bakım masraflarının çok arttığını belirten Çelik, “Aracın sigorta masrafları, bakımı, lastikleri, muayenesi derken on binlerce lira masraf çıkıyor. Bu masraflarda araç almak konusunda caydırıcı bir etken oldu.  Artık insanlar para kazanmaya odaklanmış durumda. Bu giderler göz korkutuyor.’’ dedi.
YÜKSELİŞ BEKLEMİYORUZ
2024 yılı için fiyatlarda artış beklemediklerini vurgulayan Çelik, ‘’Şu anda piyasada fiyatlar çok düştü. Yeniden yükseleceğine dair bir algı yaratma çabası var. Ancak böyle bir şey çok zor. ÖTV zammı gelirse bile çok fazla etkilemesini beklemiyoruz. İlk aylarda yüksek bir artış olmaz.’’ İfadelerini kullandı.

MEHMET FENER

Editör: Ahmet Yavuz