Borsa İstanbul’da son dönemde halka arz rüzgârı esiyor. Dile kolay. Bu yıl yapılan halka arzlara yaklaşık 42 milyon yatırımcı katıldı.

Halka açılan şirketler toplam 43 milyar lira topladı. Dahası da var. Verileri inceledim. Yılbaşından bu yana BIST İstanbul Halka Arz Endeksi yüzde 101 değer kazanmış. Yani halka arz edilen hisselere yatırım yapanlar ortalamada parasını ikiye katlamış.

Halka arz, en basit tanımıyla şirket paylarının borsada işlem görmesini ifade eder. Şirket, ilk defa halka arz gerçekleştiriyorsa bu işlem halka açılma ya da ilk halka arz (initial public offering) olarak ifade edilir. Halka arz, esas olarak şirketlerin kaynak ihtiyacını karşılamak için finansman sağlar. Peki, bir şirket neden diğer finansman yöntemleri yerine halka açılmayı tercih eder?

YÜKSEK GETİRİLER

2023 yılında gerçekleştirilen halka arzlarda yüzde 600’leri aşan getiriler; geniş bir yatırımcı kitlesinin bu alana yönelmesine imkan sağladı. 14 Haziran’da borsada işlem görmeye başlayan Forte Bilgi İletişim yatırımcısına yüzde 688 oranında getiri sağladı. Europower Enerji yüzde 302 ve CW Enerji yüzde 182 oranındaki getirileriyle dikkat çekti.

ŞİRKETLER İÇİN DE FIRSAT

Borsaya yönelik yeni yatırımcı akınında halka arzların payı da göz ardı edilemez. Borsa İstanbul’da geçen yıl 40 halka arz gerçekleştirildi. Halka arzlara şirketler açısından bakarsak uygun bir konjonktürün hakim olduğu söylenebilir. Her ne kadar faiz indirimleri yapılsa da kurumların krediye erişiminde sorunlar yaşandığı, hatta erişim imkanına kavuşanlara sunulan maliyetlerin yüksekliğine dikkat çekiliyor. Dolayısıyla böyle bir ortamda finansman ihtiyacı duyan şirketlerin düşük maliyetle daha kurumsal bir yapıya dönüşmeleri için halka arzlar büyük bir fırsat. Geçen yıl yapılan halka arzlardan şirketler 19 milyar TL civarında bir kaynağa sahip oldu. Yatırımcıların yoğun ilgisi halka arzların başarısız olmasının da önüne geçiyor. Peki yatırımcılar neden halka arzlara bu kadar ilgi gösteriyor?