Gaziantep’te Geleneksel Ayakkabı Yemeni, Yaz Aylarında Yoğun İlgi Görüyor

Gaziantep'in ünlü el yapımı deri ayakkabısı yemeni, sağlıklı ve serin tutan yapısı sayesinde yaz mevsiminde büyük rağbet görüyor. Terlemeyi, mantar ve egzama oluşumunu önleyen bu geleneksel ayakkabı, her yaştan insanın tercihi oluyor.

Tarihi ve Özellikleriyle Yemeni

Gaziantep Yemeni

Yaklaşık 700 yıllık bir geçmişe sahip olan Gaziantep'in geleneksel yemenileri, ustaların maharetli ellerinde orijinal özelliklerini kaybetmeden günümüze kadar gelmiştir. Sıcak havalarda ayakları serin tutan ve sağlıklı yapısıyla bilinen yemeni, yeni model ve renk seçenekleriyle de dikkat çekiyor.

Sağlıklı ve Konforlu Ayakkabı Seçeneği

Şahinbey ilçesindeki Tarihi Yenihan’da yemeni üretimi yapan usta Hasan Karslı, özellikle sıcak yaz günlerinde tercih edilen yemenilerin terleme ve koku yapmadığını belirtiyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde artan sıcaklıklarla birlikte, ayak terlemesi ve kokusuna karşı yemeni ayakkabıların rağbet gördüğünü ifade ediyor.

Güneydoğu Anadolu'nun Özel Ürünü

Yemeni

Yemenilerin sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üretildiğini vurgulayan Karslı, bu ayakkabıların sağlıklı, hafif ve rahat kullanımı nedeniyle hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük ilgi gördüğünü belirtiyor. El emeğiyle üretilen yemeni ayakkabılar, terlik, çarık, cüzdan ve çanta gibi ürünlerle birlikte dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.

Ustalık ve Geleceğe Aktarım

Hasan Karslı, yemeni ayakkabıların hafif ve ince deriden yapılması nedeniyle ayakları yormadığını ve rahat bir kullanım sunduğunu belirtiyor. Severek yaptığı mesleğini yeni nesillere öğretmeye devam eden Karslı, bu geleneği yaşatmanın önemine dikkat çekiyor.

Kaynak: İHA

Editör: Mehmet Fener