GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, www.referansgazetesi.com.tr’nin sorularını yanıtladı. Gaziantep’te devam eden su projeleri başta olmak üzere gündeme dair pek çok konuda açıklamalarda bulunan Sönmezler, içme ve kullanma suyunun kent sınırları dışından kaynaklardan sağlandığını kaydetti.

GAZİANTEP ZOR BİR BÖLGE

Sönmezler, “Gaziantep içme suyu anlamında zor bir bölge, suyumuzun yüzde 95’ini Kahramanmaraş’tan temin ediyoruz. 2024 yılının yaz aylarında bölgemiz yağış almadı. 2024 yılı Aralık ayı ve 2025 yılının ilk ayında iyi oranda yağış alamadık. Hatta Ocak ayında hem Gaziantep merkezde hem de bizim havzamızı besleyen Çağlayancerit, Pazarcık, Nurhak ve Gölbaşı tarafları da yeterli düzeyde yağış almadı. Önceki yıllarda metrekareye 100 kilogram ortalama yağış alıyordu. Alınan yağış miktarı Şubat değeri ay sonunda belli olacaktır.”

SON 15 YILIN EN KURAK DÖNEMİ

Son 15 yılın en kurak dönemini yaşadıklarını aktaran Sönmezler, “Gaziantep’in tek bir kaynağa dayalı bir su sistemi yok. Ana su kaynağımız Düzbağ, ikinci kaynağımız Kartalkaya, üçüncü kaynağımız ise Mizmilli tarafındaki Evri kaynağı. Şubat ayının başı itibariyle nispeten yağış aldık. Bu yağışlar bizim için sevindirici oldu.”

MART AYININ YAĞIŞLI GEÇMESİ BEKLENİYOR

“Bölgemizde de önümüzdeki günlerde karla karışık yağmur yağışı gözüküyor. Hem Kahramanmaraş’ın üst kesimleri, Adıyaman’ın Gölbaşı Bölgesi ile Gaziantep’in merkez ilçelerinde, Ocak ayında alamadığımız yağışları alacağımızı Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerinden okuyoruz. Mart ve Nisan aylardan da ümitliyiz. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Mart ayının yağışlı geçmesi bekleniyor.”

ÜÇ AYRI KAYNAKTAN GAZİANTEP’İ BESLİYORUZ

İçme suyunun öncelikli olduğunu söyleyen Sönmezler, “İçme suyu ve tarımsal sulamada kullanmış olduğumuz Kartalkaya Barajı’nda bugün 50 milyon metreküp suyumuz var. Barajın su seviyesinin yükselmesi önemli. Zirvelerdeki karların erimesiyle Mart ayında su seviyesinin yükselmesini bekliyoruz. Su seviyelerinde artış yaşandığını gözlemliyoruz, bu da yaz aylarının daha rahat geçmesini sağlayacaktır. Mart- Nisan aylarında yağışların mevsim normallerinin üzerinde olması halinde sorun yaşamayız. Üç ayrı kaynaktan şehrimizi besliyoruz.”

GAZİANTEP’E ALTERNATİF SU KAYNAĞI GELİYOR

Gaziantep’e alternatif yeni bir su kaynağının devreye alınacağını kaydeden Sönmezler, “2026 yılının yazında da dördüncü bir kaynak devreye alınacak. Tamamlanan Çetintepe Barajından Düzbağ irsale hattına 7 kilometre uzaklıktan su bağlanması ile 2026 yılında alternatif bir kaynak devreye girecek. “

DEPREMDEN ZARAR GÖRDÜK

6 Şubat Depremlerine ilişkin açıklamalarını sürdüren Sönmezler, “Bu depremlerde 11 ilimiz zarar gördü. Üzücü bir dönem geçirdik. Gaziantep’in yalnızca İslahiye ve Nurdağı ilçeleri zarar görmüş gibi görünüyor. Depremin merkez üssünün Pazarcık ve Elbistan olması, içme suyunu Kahramanmaraş’tan sağlayan bir şehir için olumsuz bir durumdu. 11 il içerisinde su kaynakları bakımından en çok zarar gören il Gaziantep oldu. Alternatif kaynaklarla şehir besleyerek bu durumu hissettirmemeye çalıştık. İçme suyu merkezlerinin depremin merkez üssünde olmasından dolayı çok büyük zarar gördük. Ancak bu zararı hızlı şekilde tolere ettik. Bir ilave kaynak daha devreye girecek.”

DEV TESİS GAZİANTEP’E YAPILACAK

Yaz aylarında önemli bir projeye imza atacaklarını aktaran Sönmezler, “Hacıbaba’da bulunan mevcut arıtma tesisimizin yerine son derece gelişmiş, ileri derece, Dünya Bankası tarafından finanse edilen geri ödemesi yapılmayacak olan 110 milyon Avro değerindeki, 1 milyon metreküp kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük arıtma tesislerinden birisi olacak tesis Gaziantep’te yapılacak. Hacıbaba tesisi yerine kendi bölgesini besleyecek, Aktoprak Bölgesi’nde yeni bir arıtma tesis yapacağız. Adı ise Belkıs Arıtma Tesisi olacak. Arıtma tesisi kapasitemiz şehrin ihtiyaçlarına cevap verecek kapasitede olacak. Düzbağ’dan gelen su membağa kalitesinde sudur. Gaziantep’te şu anda çeşmelerde akan suyumuz son derece kaliteli olan kar sularıdır.”

TARIMSAL SULAMA PROJELERİ HAYATA GEÇİRİLİYOR

Tarımsal sulama konusuna da değinen Sönmezler, “Ülkemizde kullanılan suyun yüzde 70’i tarımsal sulama, yüzde 30’u içme ve kullanma suyu olarak değerlendiriliyor. Mizmilli ve Düzbağ tamamen içme suyu amaçlı kullanılıyor. Kartalkaya Barajı hem içme hem de kullanma suyu olarak kullanılıyor. Kartalkaya Barajının yüzde 100 doluluğa ulaşması ile birlikte sulama çalışmalarının daha verimli olacağını düşünüyorum. Çetintepe Barajının devreye alınması ile birlikte çiftçilerimiz suya daha rahat ulaşacak.  Sulanamayan tarımsal arazilerimiz var, bunlarla ilgili çalışmalar devam ediyor. Olağanüstü bir kuraklık yaşandığı için Mart ve Nisan aylarından ümitliyiz. Suyumuzu tüketirken insanların daha dikkatli olmalarını bekliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: Ahmet Yavuz