Yedi Başak İnsani Yardım Derneği Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Bulut, derneğin Türkiye ve kriz bölgelerinde yaptığı çalışmaları anlattı.
AYRIM YAPMIYORUZ
Bulut, “Yedi Başak Derneğimiz 2016 yılında kuruldu. Türkiye'de 10 noktada temsilciliğimiz var. Yurt dışında başta kriz bölgeleri olmak üzere 20 ülkede çalışmalarımızı yürütüyoruz. Suriye, Filistin, Gazze ve Kudüs bölgesinde, Batı Şeria, Afrika'nın en fakir ülkelerinde, Afganistan, Pakistan, Bangladeş, Arakan kamplarında ve açlığın gezdiği Yemen'de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yedi Başak Derneğimiz bu çalışmaları sürdürürken, din, dil, coğrafya, cinsiyet mesafe ayrımı yapmıyor. İhtiyaç olan bölgelere ve kriz bölgelerine yardım ulaştırıyor. Bu anlamda Ukrayna'da da hem Ramazan ayı hem de Kurban Bayramı başta olmak üzere çalışmalarımıza sürdürüyoruz.”
KAMU YARARINA ÇALIŞIYORUZ
Yedi Başak Derneği’nin ayrım gözetmeksizin ihtiyaç sahibi olan tüm insanlara yardım ettiğini söyleyen Bulut, “Yedi Başak Derneğimiz, 2022 yılında Cumhurbaşkanımız onayıyla kamu yararı statüsü almış bir dernek. Biz kamu yararına çalışıyoruz. Komşu ülkemiz olan Suriye’de insani yardım faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Orada acil yardımlar, Ramazan ve Kurban Bayramı ile ilgili çalışmalar devam ediyor.”
KONUT KAMPANYASINA DESTEK VERDİK
Suriye’de yürütülen yardım faaliyetlerine değinen Bulut, “2019 yılının Aralık ayında Rusya ve Esed'in bombalarından kaçan yaklaşık 1 milyon 950 bin insan Türkiye sınırına geldi. Derme çatma çadırlarda ve zeytin ağaçlarının altında yaşamaya başladı. Aralık ayının son günlerinde insanlar soğuk ve yağmurda insanlar zor şartlarda yaşarken, Türkiye'de konut kampanyası başlatıldı. Biz de Suriye'deki kardeşlerimiz için bu kampanyaya destek verdik. O evlerde yaşayan ve çadırda yaşayan insanların da ihtiyaçlarını düzenli şekilde karşılıyoruz. Suriye içerisinde şu an düzenli olarak yardım yaptığımız, desteklediğimiz bin 322 tane yetim ailemiz bulunuyor. Bu ailelerin aylık düzenli olarak ihtiyaçlarını karşılıyoruz.”
6 ŞUBAT’TA HIZLI BİR ŞEKİLDE SAHAYA İNDİK
Türkiye'de deprem bölgesinde ciddi çalışmalar yürüttüklerini aktaran Bulut, “Depremin olduğu esnada sabah 9'da enkaz başında çorba dağıtımı yaptık biz. Depremde hızlı bir şekilde organize olduk. Arama kurtarma yapan görevlilere ve yakınlarını bekleyen insanlara çorba ikram ettik. Sonrasında depremin bulunduğu tüm illerde ve ilçelerde aktif çalışma yürüttük. Günlük 42 bin kişiye sıcak yemek ikramında bulunduk.”
DEMİRCİ ATÖLYESİNDE ÇADIR ÜRETTİK
Yedi Başak Derneğinin sahada 600 gönüllüyle aktif olarak çalışma yürüttüğünü söyleyen Bulut, “Bir demirci atölyesini dönüştürerek orada çadır imalatına başladık. Günlük 50 tane çadır imal ederek, ücretsiz olarak ihtiyaç sahibi kardeşlerimize dağıtıldı. Kurtuluş Savaşı sırasında nasıl ki Tüfekçi Yusuf, torna atölyesini dönüştürerek silah imal etmeye başladıysa biz de Yedi Başak olarak aynı ruhla çalıştık ve ihtiyaç sahibi ailelere çadır ulaştırdık. Zor bir dönemdi, insanlar büyük sıkıntılar yaşadılar. Yardımlar da çok çok önemliydi.”
YEDİ BAŞAK ARAMA-KURTARMA EKİPLERİ KURUYOR
Türkiye’de STK’lara rol model olacak bir çalışmaya da imza atan Yedi Başak, kendi bünyesinde arama-kurtarma ekipleri oluşturdu. Konuya ilişkin bilgiler veren Bulut, “6 Şubat Depremlerinin ardından Yedi Başak olarak kendi içimizde Arama-Kurtarma ekipleri oluşturduk. Şu anda Gaziantep'te, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman ve İstanbul temsilciliklerimizde arama kurtarma eğitimiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Yakın zamanda akreditasyon süreçleri tamamlanarak bu arkadaşlarımız aktif Arama-Kurtarma uzmanı olacaklar. Ülkemiz deprem kuşağında. Dolayısıyla arama kurtarma çalışmları hayati önem taşıyor. Biz de bu anlamda kamu yaranına çalışan bir dernek olarak, kamunun ihtiyaçlarına göz önünde bulunarak çalışmalarımızı planlıyoruz.”
GAZZE, TÜM DÜNYANIN ORTAK ACISIDIR
Gazze’de yürütülen çalışmaları anlatan Bulut, “Gazze, yıllardır süregelen çatışmaların, zor koşulların ve insani krizlerin etkisi altında olan, mazlum bir coğrafya. Bu bölgede yaşayan insanlar, sadece temel haklarından mahrum olmakla kalmıyor, aynı zamanda her geçen gün daha da ağırlaşan savaşın, göçün ve doğal zorlukların pençesinde yaşam mücadelesi veriyorlar. Burada en çok çocuklar, kadınlar, engelliler ve kronik hastalar etkileniyor. İnsanlar sürekli bir yerden başak bir yere göç etmek zorunda kalıyorlar. Herkes uzun süre ayakta kalacak güce sahip değil. Bu insanların tek suçu Gazze’de olmak ve işgal edilmiş topraklarını savunmaktır. Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak, Gazze'de, ağır şartlar altında yaşam mücadelesi veren kardeşlerimiz için 2016 yılından günümüze aralıksız bir şekilde çalışmalar sürdürüyoruz. 7 Ekim öncesi Gazze’de çalışan bir dernek olarak 20.000 kişiye sıcak yemek, temiz içme suyu, gıda kolisi, ekmek, un, sebze ve meyve paketi, kurban, bebeklere süt ve hijyen seti, mama, mutfak tüpü, sünger, yatak, battaniye, yastık, ayakkabı, çocuklara psikososyal destek, aile ziyareti, çocuk şenliği, nakit dağıtımı gibi çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Gazze’deki insanlık dramı, sadece Gazze halkının değil, tüm dünyanın ortak acısıdır. “
SILA BEBEKLER ÖLMESİN!
“Barınma Gazze'de çok ciddi bir sorun” diyen Bulut, “Hükümet ofisinin medya biriminin dünyaya bir çağrısı vardı. Gazze'de 135 bin çadırdan 110 bini kullanılamaz halde. Soğukların baş gösterdiği günlerde aralarında Sıla bebeğinde olduğu 7 çocuğumuz çadırlarda donarak hayatını kaybetmişti. Bu çerçevede, bir daha aynı acıların yaşanmaması umuduyla, Yedi Başak olarak acil bir yardım kampanyası başlattık ve Gazze'de çadırlar kurduk. Hala da kurmaya devam ediyoruz.”
81 İLDEN 81 TIR KAMPANYASI
Yedi Başak İnsani Yardım Derneği tarafından Gazze’de ateşkes sonrası hayatta kalma mücadelesi veren Gazze halkı için başlatmış olduğu 81 İlden 81 Tır Yardım Kampanyası’nın detaylarını aktaran Bulut, “Gazze halkı için başlattığımız 81 İlden 81 Tır Yardım Kampanyasına Tüm Türkiye’yi, destek olmaya davet ediyoruz. Bu süreçte destekçilerimizin ve bağışçılarımızın katkıları çok büyük bir önem taşıyor. Sizlerin yardımları sayesinde, Gazze’de kardeşlerimiz sıcak bir yuvaya ve temiz yemeğe ulaşacaklar. 3 kıtada yürüttüğümüz insani yardım çalışmalarında bizlere her zaman destek olan aziz halkımıza ve kıymetli bağışçılarımıza yürekten teşekkür ederiz. Bu iyilik hareketi sizlerin duası ve desteği ile güçlenerek devam edecektir.’’
YEDİ BAŞAK, BM RAPORUNDA TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDEN TEK İNSANİ YARDIM DERNEĞİ OLDU
Yedi Başak’ın Gazze’de Birleşmiş Milletler ile birlikte çalıştığını anlatan Bulut, “Gazze'de hastanelerin yemek ihtiyacını karşılıyoruz. Düzenli ve kaliteli yemek hizmeti sunduğumuzdan dolayı Gazze Sağlık Bakanlığı Yedi Başak Derneğimize bir teşekkür plaketi sundu. Ayrıca Birleşmiş Milletlerin bir partneriyiz. Türkiye içerisinde, Suriye'de hem de Gazze'de Birleşmiş Milletler ile birlikte çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmaları onlara raporluyoruz. Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak, Türkiye’den BM raporuna giren tek sivil toplum kuruluşu olduk. Bu, yalnızca dernek için değil, ülkemiz adına da bir başarıdır. Türkiye’nin insani yardımlardaki güçlü duruşunun, gönüllülük ruhunun ve vicdani sorumluluğunun bir göstergesi olarak, dünya çapında saygın bir insani yardım aktörü olduğumuzu uluslararası sahada bir kez daha kanıtlamış olduk. Yaşanan tüm zorluklara rağmen, Gazze halkının yanında olmaya devam edecek ve daha fazla insana ulaşmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
YEDİ BAŞAK’TAN “NİYETLİ MİSİN?” KAMPANYASI
Yedi Başak Derneği olarak bu yıl Ramazan ayında yürütülecek olan kampanyanın sloganını, “Niyetli Misin?” olarak belirlediklerini aktaran Bulut, “Söz konusu sloganımız ile insanları yardıma, iyiliğe, güzelliğe niyetli olmaya davet ediyoruz. Hadiste de Peygamber Efendimizin buyurduğu üzere, Ameller niyetlere göredir. Çıkış noktamız da bu hadis oldu. Ramazan Kampanyası kapsamında, iftar ve sahur programlarının yanı sıra, ihtiyaç sahibi ailelere koli yardımları, çocuklar için bayramlık kıyafet yardımları yapılacak. Derneğimiz Kadın Kolları Başkanlığının hazırladığı, ‘Bir Kese Mutluluk’ adlı çalışmamız var. Çocuklar için hazırlanan bu proje ile bir kese içerisinde bayram harçlığı ve çikolata bulunuyor. Zekat ve fitre çalışması Ramazan'da devam ediyor.”
GAZİANTEP HAYIRSEVERLİĞİ İLE ÖNE ÇIKIYOR
Türkiye’nin dünyada en fazla insani yardım yapan ülke olduğunu aktaran Bulut, “Türk halkı, hayırsever bir millet. Biz bu hayırseverliği inancımızdan alıyoruz. Rabbimiz bize verdiği malları kendi malımız olarak görmüyoruz. Bunları bir imtihan vesilesi olarak biliyoruz. Allah-ı Teala bize buyuruyor ki, ‘Size verdiğim malların içerisinde fakirlerin hakkı vardır.’ Böyle bir medeniyetten geliyoruz. Verdikçe çoğalan bir medeniyetin evlatlarıyız. Yedi Başak da ismini Kur'an-ı Kerim'den alıyor. Başak, bereket demek bizim inancımızda. Yedi Başak Derneği de ismini Bakara Suresi 261. ayetine alıyor. Gaziantep'te sanayisi, ticareti, gastronomisi, kadim tarihiyle birlikte aynı zamanda hayırsever insanlarıyla da öne çıkan bir şehir. Gaziantep'imizin insanları paylaşmayı ve paylaşmanın bereketini inanan bu anlamda sanayicisiyle, tüccarıyla, esnafıyla yardımlaşan ve dayanışma içerisinden bir şehirdeyiz elhamdülillah. Bu anlamda biz hem Gaziantep'teki hemşerilerimize hem de Türkiye'de ve dünyadaki bağışçılarımıza çok teşekkür ediyoruz. Ramazan'da da onların yardımlarını, bağışlarını gerek kendi ülkemizde, deprem bölgemizde ve gerekse Gazze'de, Yemen'de dünyanın farklı noktalarındaki kriz bölgene ulaştıracağız inşallah” diyerek sözlerini noktaladı.