Gaziantep’te doğalgaz iletim hizmeti sağlayan GAZDAŞ’ın Zorlu Grup’tan Palmet’e geçişi ile başlayan kriz sürüyor. Palmet’in kendi ödeme ve abonelik sistemini uygulamak istemesi nedeniyle Gaziantep genelinde uzun süre faturalar okunamamış, abonelik ve fatura ödeme işlemleri alınamamıştı. Faturalarını ödeyemeyen vatandaşlar, gecikme faizi uygulanmasından endişe duyarken, Palmet’ten yapılan açıklama ile vatandaşlara gecikme faizi uygulanmayacağı kaydedilmişti.

2024 yılı Aralık ayında başlayan fatura ve abonelik krizi ise Ocak ayında sistemlerin nihayet devreye alınması ile çözülmüştü.

KRİZ ÜSTÜNE KRİZ

Ocak ayında ortalama 40 günlük fatura ödeyen vatandaşlar, Şubat ayında gelen faturalar karşısında adeta şaşkınlığa uğradı. 40 günlük dönem ile karşılaştırıldığında, 16 günlük faturaların çok daha yüksek olduğunu gören vatandaşlar, sosyal medya hesapları üzerinden isyan etti.

16 GÜNE 5 BİN TL!

Sosyal medyaya yansıyan doğalgaz faturalarında, bir önceki aya oranla katlandığı gözlendi. Aralık-Ocak döneminde doğalgaz kullanan bir vatandaşa bin 688 TL fatura gelirken, 16 günlük kullanım için 2 bin 467 TL fatura kesildi. Faturalar bununla da sınırlı kalmadı. Kimi vatandaşlara 16 günlük dönem için 5 bin TL’nin üzerinde faturalar kesildiği görüldü. Vatandaşlar, firmanın gecikmeli olarak sayaçlarını okuduğunu bunun neden olduğu zararı ise kendilerinden tahsil edilmek istendiği iddiasında bulundu.

Şimdi gözler Doğalgaz Dağıtım Hizmeti sunan Palmet Enerjiden gelecek açıklamalara çevrildi.

VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Doğalgaz faturalarında 40 günlük fatura ile 16 günlük fatura arasındaki farka vatandaşlarda tepki gösterdi.

“Aynı derece çalışan kombinin 28 günlük fatura bedeli 35 günlük fatura bedelinden daha yüksek gelmesi ne ile izah edilebilir?”

“Ne olacak 14 günlük fatura 3197 TL! Her yerden soyuyorlar bir dur diyen yok bir önceki fatura 2140 TL.

“Metreküp fiyatı aynı 8.4tl KDV dahil. İlk gelen fatura 35 günlük okunmak zorunda. İlk faturada okunan metreküp ile sayaç üzerindeki metreküpte mutlaka 100 metreküp fark vardır okunduğunda. Yani fatura okunduğunda daha 100 metreküp eksi ile başlanıldı maalesef…”

“Arkadaşlar sorun şurada geçen ay 2 ay boyunca kesilmeyen faturalar kesildi örneğin ben 253 m3 kullanmışım ama 100 m3 eksik yazmışlar sayaca baktım, şimdi ise o eksik yazılan 100m3 ve kullandığım 20 günlük 150m3 ile beraber 250 m3 oluyor tutarlar doğru güncel fiyata göre…”

“Bizde de aynı! Geçen ay iki aylık fatura 2 bin 500 gelirken bu ayki faturaya bakın 5 bin 445 TL. Asgari Ücretle nasıl geçinmemizi bekliyorlar?”

“Tam bir soygun, evin bütün odalarını yaksan zoruma gitmeyecek.”

“2 ayda 280 m3 hacim varken, 15 günlük faturada 400 m3 doğalgaz tükenmiş.”

“Resmen milleti soyup soğana çevirdiler. Kafalarına göre fatura kesiyorlar, Kimsenin umurunda değil.”

“İki ay fatura kestirmiyorlar sonra da o iki ayın cezasını 15 günde bir fatura keserek çıkarıyorlar madem 15 günde bir fatura kesecek çalışan vardı neden iki ay beklediniz?”

“Burada fazlalık olarak sadece diğer bedeller kısmındaki 200 TL’lik artış. Başka bir artış yok. Doğalgaz metreküp fiyatı aynı. Meydana gelen soğuklar ısınma giderini arttırır. Ay olarak karşılaştırma ısınmada yapılmaz. Sorulması gereken soru 200 TL kimin cebine gidiyor?”

Kaynak: Ayhan Duman