Konuya dair açıklama yapan GAÜN İİBF Dekanı Prof. Dr. Yakup Bulut, akademik bilgi ve pratik çözüm önerilerinin birleştiği projeler ürettiklerini belirterek, depremle ilgili toplumsal farkındalığın artırılması ve gelecekte benzer felaketlere karşı daha dirençli bir toplum oluşturulması adına üniversite olarak önemli bir sorumluluk üstlendiklerini ifade etti. Prof. Dr. Bulut, TÜBİTAK 1002 Projesi kapsamında deprem bölgesinde gerçekleştirdikleri akademik çalışmalara değinerek şunları söyledi: “Bu projelerle, yaşanan felaketi akademik düzeyde ele almak ve bundan sonraki süreç için nasıl bir yol haritası çizebileceğimizi tartışmak adına birçok görüş alışverişinde bulunuldu. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak, bu alanda iki önemli TÜBİTAK projesi yaptık. Bunlardan biri benim yürütücülüğümde, diğeri ise Sakarya Üniversitesi ile iş birliği içerisinde, bölüm öğretim üyeleri Dr. Öğretim Üyesi Onur Türkölmez ve Dr. Öğretim Üyesi Abdulkadir Aksoy’un katkılarıyla gerçekleştirildi. Bu projeler ve benzeri çalışmalar, sadece akademik açıdan değil, toplumsal açıdan da büyük bir önem taşıyor ve deprem sonrası toplumsal yapının güçlendirilmesine katkı sağlamayı hedefliyor.
Prof. Dr. Bulut, yürütücüsü olduğu TÜBİTAK projesi için şunları söyledi: “Deprem sonrasında karşılaşılan en büyük sorunlardan birinin atıkların toplanması, depolanması ve bertaraf edilmesi ve bunun için de atık toplanma yerlerinin belirlenmesidir. Biz bu konuda bir proje üretmek istedik, çünkü bu konuda ciddi eksiklikler var. Deprem sonrasında devasa atıklar oluştu. Bunların bertaraf edilmesi, ayrıştırılması, depolanması ve yerinin tayin edilmesinin büyük önem taşıdığı deprem sürecinde açıkça görüldü. Böyle büyük felaketlerle karşılaşıldığında, neyi, niçin ve ne maksatla yaptığımızı daha iyi anlayacak durumda olmalıyız. Bu tür projeler, olaylar bittikten sonra değil, sorun çıkmadan önce, yani felaket olmadan önce bu tür sorunlara müdahale etme amacını göz önünde bulundurmak kritik öneme sahiptir.”
GAÜN İİBF Dr. Öğretim Üyesi Onur Türkölmez ise Sakarya Üniversitesi ile iş birliği içinde yürüttükleri TUBİTAK projesi hakkında şunları söyledi: “Depremzedelerin göç davranışlarını ve göç ettikleri yerlerdeki kamu hizmetlerinden faydalanma düzeylerini ölçmeye çalıştık. Edindiğimiz temel izlenim, depremzedelerin ağırlıklı olarak yerel yönetimlerden aldıkları kamu hizmetlerinden büyük bir tatmin ve memnuniyet duydukları yönünde oldu. Marmara Bölgesine göç eden 100 depremzede ile yapılan mülakatlar sonucunda elde edilen verilerle yürütülen bu proje, 11 ay süren kapsamlı bir çalışmaydı.”