AŞURE TARİFİ İÇİN GEREKEN MALZEMELER
Aşure tarifi malzemeleri:
• 2 su bardağı aşurelik buğday
• 2 yemeklik yemek
• 2 su bardağı saklanan nohut
• 2 su bardağı yıkanır
• 150 gram kuru kayısı
• 150 gram kuru incir
• 150 gram kuru üzüm
• 1 su bardağından biraz az fındık
• 2 litre su (buğdayları korumak için)
• 4 litre sıcak su (su azaldıkça seçmek için)
• 1 tatlı kaşığı karanfil
• 1 çay bardağı su (karanfili kaynatmak için)
• 1,5 su bardağı sıcak süt
• 3 su bardağı toz şeker
• 1 balık tuz
• 1 fiske karabiber

AŞURE YAPIM AŞAMALARI
İlk olarak nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayarak başlıyoruz. Buğdayı iyice yıkayıp ayırmayı alın, üzerine kaynatıp 10 dakika boyunca ekleyin. Çıkan sarı suyu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu tekrar süzün. Bu işlemin ardından 2 litre su ekleyerek, buğdayı 50 dakika kadar korur. (Dilerseniz akşamdan buğulamayı iki kez kaynatıp, suyunu süzerek sıcak suda sabaha kadar bekletebilirsiniz. Bu durumda 15 dakika kaynatmanız yeterli olacaktır.

KURU MEYVELERİN HAZIRLANMASI
Kuru kayısı ve kuru inciri küçük parçalar halinde toplanır. Ayrıca bu meyveleri ve kuru üzümleri geniş bir kaseye alarak üzerine sıcak su ekleyin ve bekletin. Bu işlemi ara ara tekrarlayarak, meyvelerin iyice yumuşamasını sağlayın. Suyu azalan buğday çeşitlerini biraz daha sıcak su ekleyin.

MALZEMELERİN BİRLEŞTİRİLMESİ
Yaklaşık 50 dakika kadar kaynayan ve yumuşayan buğday yıkanmış pirinci, parçalanmış nohutu, saklanan fasulyeyi, küçük yerleşmiş kayısı, incir ve kuru üzümün suyunu süzerek tamamlar ve 15 dakika daha iyi muhafaza eder. Küçük bir cezvede karanfili su ile 10 dakika kadar süren ve süzgeçten geçirin. Suyu azalan buğdayın üzerine tekrar sıcak su ilave edin.

SON DOKUNUŞLAR
Son olarak süzgeçten geçirebilmeniz karanfil suyu, fındık, sıcak süt, şeker, genel olarak tuz ve karabiberi tamamlar ve 15-20 dakika daha dayanıklıdır. Hazırladığınız aşureyi cam kaselere bölüştürün. Bu ölçülerle yaklaşık 15 kase aşure elde edilmez. Aşure soğurken üzerine fındık, fıstık, ceviz, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.

AŞURE PÜF NOKTALARI
Aşurenin en önemli noktalarında, malzeme patlamaları yavaş yavaş yavaş gerçekleşir. Bu sayede lezzetler birbirine karışarak tam kıvamda bir aşure elde edebilirsiniz. Ayrıca meyveler ve kuru yemişleri sıcak su ile yumuşatmak, tatlarının daha iyi ortaya çıkmasını sağlar.