Diğer birçok fobinin aksine, deprem korkusu bir tehlike ile yüzleşme meselesi değildir. Bu, ailesini, çevresini ve hatta tüm dünyayı içeren bir felaket senaryosuyla tetiklendi. Aslında bu bir ölüm ve kayıp fobisidir. Bu nedenle, aslında depremin kendisinden değil, ölümün olası sonuçları, sevdiğimiz birini kaybetme olasılığı karşısında şok oluyoruz. Deprem korkusu genellikle belirsizlikten kaynaklanır. Bu kişi depremden kaçamayacağını düşünerek stres ve endişeye kapıldı, yaşadığı her olumsuz olayda bu tür bir korku tetiklenirdi. İnsanların ciddi sonuçları olan olaylara birkaç hafta içinde uyum sağlayacağı unutulmamalıdır. Ancak bu sürecin süresi bazı kişilerde akut stres bozukluğu ve travma sonrası stres bozukluğuna yol açabilir.
Deprem Sonrası Korku
Deprem sonrası korkunun belirtileri hayatımızı ciddi şekilde etkileyebilse de genel olarak belirtiler kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Uyku bozuklukları insanı küçük hareketlerden, ağlama arzusundan, şiddetli huzursuzluktan, depresyondan, deprem anından ve her hareketinde aynı anın anılarından bile korkutur. Doğal afetlerle ilgili fobilerde bu korkutucu durum, kişinin ailesi, akrabaları, çevresi ve hatta toplumu dahil olmak üzere daha kapsamlı ve ürkütücü özelliklere sahiptir. İnsanların evliliklerini ve sosyal yaşamlarını da olumsuz etkiler. Depremden korkan kişilerde karanlık korkusu, hızlı kalp atışı, titreme, terleme, baş dönmesi, titreme, kalp sarsıntısı, baş ağrısı ve ruh sağlığını etkileyen fiziksel ağrı gibi birçok fiziksel belirti görülmektedir.
Deprem Korkusunu Yenmek
Neredeyse hepimiz doğal olayların olumsuz sonuçları hakkında endişeleniyoruz çünkü onları kontrol edemiyoruz. Çünkü büyük ölçekli doğa olayları can kayıplarına ve mal kayıplarına neden olabilir. Ancak deprem korkusu, deprem korkumuzdan daha büyük ve güçlüdür. O kadar çok vardır ki, bu korkular genellikle hastaların günlük yaşamlarına müdahale eder. Korku yüzünden mesela depremde kaçamazsam, ölürsem ya da gömülürsem pek çok hasta günlük hayatını sürdüremeyecek.
Deprem korkusunu yenmek, birçok farklı şekilde yapılabilir. Bunlar genel olarak;
- Kendinizi Başka Aktivitelere Yönlendirin: Günlük hayatınızı olabildiğince aktif bir şekilde sürdürmeye ve normal bir günlük yaşamı sürdürmeye çalışın. Zihninizin sorunlu düşüncelere girmesini önlemek için dikkatinizi dağıtacak etkinliklere katılın.
- Paylaşmaktan Çekinmeyin: Endişenizi ve korkularınızı sevdiğiniz ve desteklediğiniz aile ve arkadaşlarınızla paylaşın. Duygularınızı yüksek sesle ifade etmek, duygularınızı başka bir açıdan görmenizi sağlayacaktır.
- Uyku Düzeninize Önem Verin: Uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız, meditasyon ve egzersiz gibi rahatlayıp kolayca uykuya dalabilecek aktiviteler yapmaya biraz zaman ayırdığınızdan emin olun.
- Önleminizi Alın: Gerçekçi planlarla olası depremlere hazırlanın ve fazla ileri gitmeyin. Ailene haber ver. Acil durum kitinizin kolayca alınabildiğinden emin olun.
- Beslenmenin Önemini Unutmayın: Sağlıklı beslenmeye dikkat edin. Alkol gibi maddelerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.
Deprem Korkusunu Nasıl Yenerim?
Deprem adına önlem alırken dikkatli olmalısınız. Acil durum çantası hazırlayabilir, ilk yardım eğitimi alabilir ve depreme müdahale etmeye hazır olabilirsiniz. Tüm bunların farkında olmak, deprem korkusunun üstesinden gelmek için son derece yararlıdır. Antrenman güçlü hissetmenize yardımcı olabilir ve ayrıca korkunuzu kontrol etmenize de yardımcı olabilir. Ek olarak, kendinize ve acil durumlarda insanlara yardım etme fırsatınız var. Panik, anksiyete gibi akıl hastalıkları ile ilgili sorularınız varsa bu konuda uzman desteği almanız gerekir. Yaşadığınız sağlık sorunlarından kurtulmak için gerekli tedavileri kullanmanız önemlidir.
Deprem Korkusunu Yenmek İçin Ne Yapmalıyız?
- İlk olarak, bu korkunun üstesinden gerçekten gelme arzusuna odaklanmalısınız. İnancınız, fobinizin üstesinden gelmede en önemli faktördür.
- Hayatınızı olumsuz etkileyen bu durumu ortadan kaldırmak için tedavi yöntemlerini araştırmalı ve bir an önce tedaviye başlamalısınız.
- Deprem eğitimine katılmak sizi korkuyla başa çıkmak için daha güçlü hale getirecektir.
- Korkularınızı bastırmayın, anlaşılmayacağınız ve hayatınıza dökülmeyeceğiniz konusunda endişelenmeyin. Bir çözüm bulmak için bunu paylaşın ve çevrenizden etik destek alın.
- Bilişsel davranışçı psikoterapi yardımıyla olası depremler hakkında gerçekçi inanç ve düşünceleri test etmeye ve daha gerçekçi düşünmeye başlayabilirsiniz. Böylelikle deprem korkusunun duygusal, fiziksel ve zihinsel belirtileri ortadan kalkacak ve kaçınma davranışı zamanla azalacak hatta sona erecektir.
- En önemlisi, sakin kalmayı öğrenmelisiniz.
- Darbelere dayanıklı çantalar yapmak endişenizi azaltacaktır, ancak lütfen kendinize her saniye bir depremi hatırlatmak için gözünüzün önüne koymaktan kaçının.
- Rahatlatıcı müzik dinlemek, nefes egzersizleri ve gevşetici egzersizler kaygı ve depresyonu hafifletmenin yararlı yollarıdır.