Vücudun bel kısmının alt bölümünden başlayan ve ayak bileğine kadar bölgede oluşan gerçek ya da olası doku hasarlanması ile karakterize olan ağrı hissi bacak ağrısı olarak tanımlanır. Bacakta hissedilen ağrı, bu bölgede yer alan kemik ve dokulardan kaynaklanabilir. Farklı sağlık problemlerinden dolayı ağrı bacağa da yansıyabilir. Uzun ve yorucu bir günün ardından kasların yorulmasına bağlı olarak bacakta ağrı hissedilebileceği gibi pek çok farklı rahatsızlıktan dolayı da benzer his oluşabilir. Bacak ağrısı şikayetiyle hekime başvurulduğunda, yapılan fizik muayeneye ek olarak hekim, gerekli gördüğünde ek radyolojik tetkikler isteyebilir. Yapılan muayene ve tetkikler sonucu ile birlikte bacakta yer alan kemik, eklem, tendon, kas, sinir ve damarlar ayrıntılı olarak incelenir. Gerektiğinde multidisipliner bir yaklaşımla ağrının kaynağı tespit edilir ve ardından uygun tedavi uygulanır. Bacak ağrısı neden olur sorusunu yanıtlamadan önce bacak ağrısı nedir bunu iyi anlamak gerekir.
BACAK AĞRISI NEDİR?
Bacak ağrısı, uzun süre hareketsiz kalmaya ya da uzun süre ayakta kalmaya bağlı olarak da görülebilen, ayak bileği ile bel bölgesi arasında kalan bölgede hissedilen bacaklarda sızlama olarak tanımlanabilir. Bacaklarda sızmala şeklinde olan ağrının pek çok farklı sebebi olabilir. Bacak kası ağrısı da kendisini sızlama şeklinde gösterebilir. Günlük hayatta, vücudun fazla zorlanmasına sebep olan aktivitelere bağlı olarak sıklıkla karşılaşılan bacak ağrısı, bacaklarda sızma, bacak kas ağrısı bazı durumlarda kalp krizi ve inme gibi hayati fonksiyonları etkileyen ciddi bir hastalığın belirtisi olarak da görülebilir. Bacak ağrısının, bacaklarda sızlama ve bacak kas ağrısı şikayetlerinin yaygın sebepleri arasında kramplar görülür. Kas spazmı olarak da adlandırılan bu durum, kas yorgunluğuna, vücudun susuz kalmasına ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkar. Bunun yanı sıra bel fıtığı nedeniyle de bacak ağrısı hissedilebilir. Bacak ağrısı nedenleri arasında travma, gebelik ve çocukluk döneminde görülen büyüme atakları da bulunur. Bacak ağrısına neden olan çok fazla etken bulunduğundan hekime başvurulduğunda öykünün iyi bir şekilde anlatılması oldukça önemlidir. Tanı için fizik muayene, MR, ultrason, röntgen gibi radyolojik görüntüleme tetkiklerinin yanı sıra sinir ölçümü için EMG de yapılabilir.
NÖROLOJİK AĞRI
Huzursuz bacak sendromu, nöropati veya sinir hasarı, meydana gelen bacak ağrısının nörolojik ağrı sınıfına girer.
KAS VE İSKELET AĞRISI
Kas-iskelet ağrısına örnek olarak dizde meydana gelen patlama veya çatlama sesi olan artrit verilebilir. Düşme sırasında oluşan kas tendonu ve bağ yaralanması da kas-iskelet ağrısı sınıfına dahil olur. Ayrıca kramp ve stres kırıkları da örnek olarak gösterilebilir.
DAMAR AĞRISI
Damar ağrısına verilebilecek en önemli örnek varislerdir. Varislerin dışında damar ağrısının nedenleri arasında periferik arter hastalığı, vaskülit, varisli damarlar ve varisli egzama bulunur.
BACAK AĞRISI NEDEN OLUR?
Bacak ağrılarının tekrarlar nitelikte olması, belli bir hareket ile artış göstermesi, önemli sağlık problemlerinin işareti olabilir. Bacak ağrısı nasıl geçer? sorusu herkesin merak ettiği sorular arasında yer alır. Nasıl geçeceğinden önce nedenlerini anlamak bu sorunun çözümünde yol açıcı olabilir. Pek çok farklı sebepten dolayı ortaya çıkan bacak ağrısı, kas ve kemik sisteminden kaynaklanabileceği gibi, damar ve sinir hastalıkları nedeniyle de görülebilir. Fiziksel aktivitelerden sonra fark edilen bacak ağrısından sonra en sık karşılaşılan bacak ağrısı sebeplerinden biri damar sorunlarıdır.
Bu durum tek bacak ağrısı neden olur, üst backa ağrısı neden olur, sağ bacak ağrısı neden olur ve sol bacak ağrısı neden olur sorularını soran kişiler için de geçerlidir.
BACAK AĞRISINA NE İYİ GELİR? BACAK AĞRISI NASIL GEÇER?
Kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyen bacak ağrısı, farklı belirti ve semptomlar sonucu ortaya çıkar. Kas ağrıları, kramplar, sertlik ve kızarma, şişme ve yürüme zorluğu gibi belirtiler gösteren kas ağrısının tedavisi için altında yatan neden önemlidir. Eğer altında ciddi bir problem yatmıyorsa evde uygulayarak bacak ağrısını geçirebileceğiniz yöntemler şunlardır:
Günde 4 kere 15’er dakikalık buz kompres uygulaması gerçekleştirin
Kantaron yağı ile masaj yapın
Ilık bir banyo yapın
Ibuprofen gibi reçetesiz ağrı kesici ilaçları kullanmayı düşünün
Yüksek lifli besinlere başvurun
Zerdeçal ve zerdeçal çayı tüketin
Uyku düzeninize dikkat edin
Elma sirkesi kullanın
Limon tüketin
Daha fazla su için
Fizik tedaviye başvurun
Ağrı olan bölgeye lavanta yağı uygulayın
Isı terapisi deneyin
Hemen her yaştan kişinin hayatının bir bölümünde yaşadığı bacak ağrısı, aşırı hareket, hareketsiz kalma, ağır yük taşıma ve kilo artışı ile birlikte ortaya çıkar. Fazla kilolu olma ya da obezite durumlarında bacak ağrısına sık rastlanabilir. Obeziteye bağlı obezite bacak ağrısı obezite cerrahi operasyonlarının ardından azalabilir. Ayrıca bacak inceltmek için de lazer liposuction yöntemleri tercih edilebilir. Obeziteye bağlı bacak ağırısı oluşması durumu kas dokusunun yorulmasından ya da zayıf olmasından kaynaklanır. Bu şikayetler, istirahat sonrasında tamamen iyileşir. Ancak bazı bacak ağrıları bacağın kendisinden kaynaklanır. Kemik, eklem, tendon, kas, sinir ve damarlarda var olan bir takım sorunlar ağrıya yol açabilir. Tüm bunların haricinde bacak ağrısı, bel fıtığı, diyabet, huzursuz bacak sendromu ve damar sertliği gibi sağlık problemlerinin bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Kişi bacak ağrısı şikayeti ile hastaneye başvurduğunda hekim, hastanın ayrıntılı olarak fizik muayenesini yapar. Ardından gerekli gördüğünde radyolojik tetkik ister. Bazı durumlarda sinir fonksiyonelliğinin araştırılması ve sinir ölçümü için EMG yapılmasını talep eder. Yapılan tetkik ve değerlendirme sonucunda bacak ağrısına neden olan etken saptanır ve uygun tedavi düzenlenir. Siz de bacak ağrısı ile ilgili rahatsızlık yaşıyorsanız, sağlık kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.