Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Araban sarımsağının Avrupa Birliği'nde tescili için son aşamaya gelindiğini bildirmişti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, coğrafi işaretli Araban sarımsağının Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescillenmesinde son aşamaya gelindiğini açıklamıştı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin bu yıl tescil edilen 6 coğrafi işaret ile AB nezdinde mevcut durumda 14 tescilli coğrafi işaretli ürünü bulunduğunu belirtti. Türk Patent ve Marka Kurumu'nca başvuru sürecinin yakından takip edildiğini kaydeden Kacır, AB nezdindeki tescil sayısının 2023 bitmeden 20'ye yükseleceğini duyurdu. AB Resmi Gazetesi'ndeki ilan aşamasının tamamlanması ile Araban sarımsağının da AB nezdinde tescil edileceğini aktaran Kacır, "Gaziantep'in önemli tarım ürünlerinden biri olan Araban sarımsağının AB'de tescillenmesi, yerel üreticilerimizin dünyaya açılmasına imkan sağlayacak" dedi.
Avrupa Komisyonunda yapılacak inceleme, ilan ve tescillenme süreçlerinin sonunda Gazi şehrin mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan ve Türkiye’nin sarımsak ihtiyacının 4’te 1’ini karşılayan Araban sarımsağının Gaziantep lezzeti olduğu Avrupa’da ad tescillenmiş olacak.
Gaziantep mutfağına ait yemeklerin özel lezzet kaynaklarından biri sayılan Araban sarımsağı, diğer sarımsaklara kıyasla daha fazla aromatik bileşene sahip olmasının yanı sıra diş ve kabuk yapısıyla farklılığını belirginleştiriyor.
Konu ile ilgili açıklama yapan Araban Ziraat Odası Başkanı ve Araban Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Altun, 20 bin dönüm arazide ekim yapılan ilçenin Türkiye'deki sarımsak ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ni karşıladığını söyledi.
ARTIK MARKALAŞARAK YOLUMUZA DEVAM ETMEK İSTİYORUZ
Türkiye'de üretim konusunda birinci olduklarını dile getiren Altun, "Türkiye'de üretimde birinciyiz. Kalitesi, lezzeti ve aromasıyla ünü ülke sınırlarını aşan Araban sarımsağı, her geçen gün daha fazla talep görüyor. 20 bin dönüm alana her yıl ekim yapılıyor. Birliğimize üye olan bazı üreticilerimiz tek başına 500 dönüme kadar ekiyor. Araban olarak Türkiye'nin sarımsak ihtiyacının yüzde 25'ini Araban Ovası'ndan karşılıyoruz. Artık markalaşarak yolumuza devam etmek istiyoruz." dedi.
MEHMET FENER