Türkiye'nin uzun bir zamandır gündemindeki konulardan biri de yerli otomobil markası oluşturmak.

Bu konuda yıllardır çok istekliyiz ve azimliyiz, 1960 yılında üretilen devrim arabaları, 1966'da üretime başlanan Anadol markası sonrasında TOFAŞ (Türkiye Otomobil Fabrikası A.Ş) girişimi ve bugün TOGG ile yolumuza devam ediyoruz. 

Bugün halihazırda 22 ülke kendi otomobil markalarına üretiyor bu ülkelerden sanayileşmiş ülkeler de var henüz sanayileşmesini yola koyamamış ülkelerde, üretici ülkeleri ve markalarını buraya tıklayarak görebilirsiniz.

Türkiye gibi otomobil üretmek isteyen başka ülkelerde var örneğin Pakistan, Uganda, KKTC, Vietnam da kendi araba markalarını üretmek istediklerini beyan ediyorlar. Muhtemelen başka ülkelerde vardır.

Araba üretebilmek tüm dünyada siyasetçilerin ve halkaların biz de başarabiliriz ölçüsünde moral kaynağı aynı zamanda bir sanayileşme kriteridir diyebilirim. 

Araba üretmek gibi bazı üretim istekleri piyasanın getirdiği zorluklar, halihazırda ki markaların egemenliği, teknolojik yetersizlik, satış sonrası hizmetler, yedek parça tedarik sistemi...vb etmenlerden kaynaklı başarısızlıklar da görünüyor. Bunlar gibi her biri başlı başına birer konu olmaya aday noktaları göz ardı edemeyiz, TOGG projesinde ki profesyonel yetkilileri de etmiyorlardır.

Yerli otomobil markası oluşturmak için zamanlama olarak önemli dönüm noktasıdayız çünkü araba teknolojisi köklü değişiyor, yeni araba konsepti otonom, elektrikli ve de sahip olmadan kullanma... ile değişiyor sektör yeniden şekillenirken birçok ülkenin de kendi markasını oluşturma talepleri arasında bir ilişki kurulmalı diyerek bu konuda tavsiyemi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Nokia 1990'larda dünya telefon pazarında ki hegemonyası telefon konseptinde ki köklü değişimi görememesi ve de kendisine ait sistemde inat etmesi neticesinde iflas etti ve telefon pazarını Amerikan Apple ve Google'a kaptırdı. 

Nokia sonrasında dünya telefon pazarı artık iletişime ve telefonlar da bambaşka teknolojik cihazlara evrilirken diğer taraftan da iletişim pazarı iki alternatifli şekle dönüşmüştür. 

Apple kendi işletim sistemi olan IOS ile ben akıllı telefon üretebilirim! derken Google Android işletim sistemi ile sizlere akıllı telefon ürettirebilirim! politikaları yürütmüş bu politika ile başka ülkelerde ki akıllı cihaz üretmek isteyen girişimcilerin rüyalarının gerçekleşmesi için güçlü destek verilmiş oldu.  

Google Android işletim sistemini kullanarak Türkiye’de de akıllı telefon/tablet markası oluşmuştur.

TOGG’a Çağrı

Buraya kadar anlattıklarımdan sonra TOGG ve yetkililere bir çağrı da bulunmak istiyorum. 

Yerli otomobil markası oluşturma çabalarında sektörünün devleri ile yıkıcı rekabete girişmektense biz Google gibi kendi markalarını oluşturmak isteyen ülke ve şirketlere arka çıkacak şekilde modüler araba konsepti yapalım. 

Ürettirmeyi ana hedefe koyalım, dünyanın herhangi bir köşesinde ki şirketlere kendi markalarında araba yapmaya teşvik edelim. Her şirket kendi adına arabasının montajını kendi ülkesinde yapsın, yedek parça, satış sonrası hizmetler ağ sistemi vb konuları ülkeler kendi içinde yapabilsin. 

Araba üretiminde yolun başındayız bu tür bir konsept değişikliği oyun değiştirici özellikte olur, TOGG açılımını Türkiye’nin Otomobili Google Gibi olarak yeniden okuyalım benden söylemesi. 

Son Söz; çok çalışan değil, kendini iyi pazarlayan kazanır.