Diyetisyen Betül Serttaş konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Özellikle şeker, yağ ve tuz bakımından zengin besinler, tokluk hissini azaltarak çabuk acıkma ve susama hissine neden olurlar. Bu yüzden uzun süreli oruç tutanlar, sağlıklarını korumak için bu tür besinlerden kaçınmalıdır. Sahurda kahvaltıya benzer besinleri tercih ederken,

Ramazan boyunca sofrada bulundurulmaması gereken besinler şunlardır;

TUZLU PEYNİR

Tuz, vücuttaki sıvı oranını hızla azalttığı için susamaya neden olabilir. Ayrıca tükürük bezlerinin işlevini yavaşlatarak vücuttaki sıvı dengesini etkileyebilir. Bu nedenle peynir alırken tuz içeriğine dikkat etmeliyiz.

REÇEL ÇEŞİTLERİ

Kahvaltıda olduğu gibi sahurda da tüketilen kayısı, çilek ve vişne gibi meyvelerden yapılan reçellerin içerisinde bulunan şekerin, uzun süre tok tuttuğu düşünülse de uzmanlar tarafından uyarılmaktadır. Çünkü reçeller kan şekerini hızla yükselterek çabuk acıkmaya ve susamaya neden olabilirler.

Gaziantep Araban, İslahiye, Karkamış, Nizip, Oğuzeli, Nurdağı ve Yavuzeli Nöbetçi Eczane | 26 Nisan 2024 Cuma Gaziantep Araban, İslahiye, Karkamış, Nizip, Oğuzeli, Nurdağı ve Yavuzeli Nöbetçi Eczane | 26 Nisan 2024 Cuma

KIZARTMA

Kızartmalar, yapılan araştırmalarda kısa sürede acıkmaya neden olan yiyeceklerin başında gelmektedir. Yüksek karbonhidrat barındıran ve trans yağ içeren kızartmalar, sahurda tüketildiği zaman oruç tutulduğu süresince açlık ve susama hissini arttırdığı gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra kilo almaya da neden olabilir. Uzmanlar, bu nedenle bu tür besinlerin sahurda kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini vurgulamaktadırlar.

PATATES

Patates, hızlı bir şekilde tekrar acıkmaya neden olan bir yiyecektir. Kızartılarak tüketildiğinde sağlığa zararlı olabilir. Bu yüzden günlük beslenme alışkanlıklarınız arasından kızartılmış patatesi çıkarın ve sahurda da tüketiminden mutlaka kaçının.

TAZE SIKILMIŞ MEYVE SULARI

Vitamin, mineral ve posadan zengin meyveler, iftardan bir saat sonra veya sahurda, aşırı tüketmekten kaçınılarak tüketilmelidir. Ancak taze sıkılmış meyve suyu önerilmez çünkü aşırı şeker alımına neden olabilirler ve çabuk acıkmaya yol açabilirler.

İŞLENMİŞ ÜRÜNLER

İşlenmiş ürünler, özellikle sucuk, salam ve konserve çeşitleri yüksek yağ içeriğine sahiptir ve bozulmalarını önlemek için ek maddeler içerirler, bu da besinlerin sağlıksız olmasına neden olabilir. Sindirim sırasında vücut tarafından fazla sıvı kullanılarak sindirim işlemi gerçekleşir, bu da vücuttaki sıvı dengesini etkileyerek çabuk acıkmaya neden olabilir.

RAMAZAN PİDESİ

Ramazan pidesinin iftarda tüketilmesi faydalı olabilirken, sahurda tüketilmesi zararlıdır çünkü yüksek şeker içeriği kan şekerini etkileyerek açlık hissini artırabilir.

Kaynak: İLKHA