10 Temmuz 2020 Cuma
TUİK üretim verilerini açıkladı! Antep fıstığında yüzde 217 artış…

TUİK üretim verilerini açıkladı! Antep fıstığında yüzde 217 artış…

TÜİK Gaziantep Bölge Müdürlüğü 2020 yılı bitkisel üretim sonuçlarını değerlendirdi. Yapılan açıklamada bitkisel üretim bir önceki yıla göre arttığı belirtildi. TUİK tarafından yapılan açıklamada, Antepfıstığında %217,6 oranında artış olacağı tahmin edildi

TUİK tarafından yapılan yazılı açıklamada; Üretim miktarları, 2020 yılının ilk tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde %7,3, sebzelerde %0,8, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde %5,3 oranında artış gösterdi. Üretim miktarlarının 2020 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 68,5 milyon ton, sebzelerde 31,3 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 23,5 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.

Tahıl üretimi arttı

Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2020 yılında bir önceki yıla göre %7,9 oranında artarak yaklaşık 37,1 milyon ton olacağı tahmin edildi. Bir önceki yıla göre buğday üretiminin %7,9 oranında artarak 20,5 milyon ton, arpa üretiminin %8,7 oranında artarak 8,3 milyon ton, çavdar üretiminin %3,2 oranında artarak 320 bin ton, yulaf üretiminin %9 oranında artarak yaklaşık 289 bin ton olacağı öngörüldü.

Baklagillerin önemli ürünlerinden yemeklik baklanın %3,8 oranında azalarak yaklaşık 5,3 bin ton, kırmızı mercimeğin %12,9 oranında artarak 350 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise %4,4 oranında artarak 5,2 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Yağlı tohumlardan soya üretiminin değişim göstermeyerek 150 bin ton olacağı öngörüldü. Tütün üretiminin %14,3 oranında artarak 80 bin ton, şeker pancarı üretiminin ise %10,6 oranında artarak 20 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.

Sebze üretimi arttı

Sebze ürünleri üretim miktarının 2020 yılında bir önceki yıla göre %0,8 artarak yaklaşık 31,3 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerde %4,3, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde %0,3 oranında artış olurken, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde ise %0,1 oranında azalış olacağı öngörüldü. Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste %1,9, kuru soğanda %6,8, hıyarda %1,2 oranında artış, karpuzda %6,4, kavunda %2,2, taze fasulyede %4,4 oranında azalış olacağı tahmin edildi.   

Meyve üretimi de arttı

TÜİK Gaziantep Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada meyve üretiminin de 2020 yılında bir önceki yıla göre arttığı ifade edildi.

Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının 2020 yılında bir önceki yıla göre %5,3 oranında artarak yaklaşık 23,5 milyon ton olacağı tahmin edildi. Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elmada %7,2, şeftalide %4,8, kirazda %10,2, çilekte %2,2, yenidünyada %0,1 oranında artış olacağı öngörüldü.

Antep fıstığında %218 artış beklendi

Turunçgil meyvelerinden mandalinada %10,7, sert kabuklu meyvelerden Antep fıstığında %217,6 oranında artış olacağı tahmin edildi.

İncir üretiminin değişim göstermeyerek 310 bin ton olacağı tahmin edildi. Muz da ise %5,4 oranında artış olacağı öngörüldü.

28.05.2020 (Haber Merkezi)

Yorumlar (0)

Yorum Yaz